Salibandy voidaan jakaa neljään eri pelin vaiheeseen: hyökkäämiseen, puolustamiseen sekä niihin hetkiin kun joukkue saa pallon itselleen (positiivinen tilanteenvaihto) tai menettää pallon (negatiivinen tilanteenvaihto). Tilanteenvaihdot yhdistävät pelin jatkumoksi, jossa nuo pelin eri vaiheet vaihtuvat aina pallon vaihtaessa omistajaa. Kun joukkue esim. menettää pallon, tuolla samalla hetkellä joukkueen pelitavan tulisi määrittää viisikon ja samalla myös kentällä olevan yksittäisen pelaajan seuraava peliteko.
On yleistä, että joukkueen pelitavan ajatellaan käsittävän vain keskialueen puolustuspelin, eli ns. "karvauksen" muodon (esim. W), puolustusalueen puolustuspelin muodon (esim. "noppa") ja halutut hyökkäyspelin rakenteet. Käytännössä siis pelitavasta puhuttaessa tullaan usein huomioiduksi neljästä pelin eri vaiheesta vain kaksi (puolustus ja hyökkäys). Myös tilanteenvaihdot tulisikin linkittää osaksi pelitapaa, mikä taas vaatii valmentajalta vielä tarkempaa näkemystä siitä millaista peliä hän haluaa valmentaa.
Asiaa voikin lähestyä ns. periaatteiden kautta. Periaatteilla tarkoitan tässä ikään kuin "otsikoita", jotka ohjaavat viisikon toimintaa. Mikäli joukkue haluaisi puolustaessaan prässätä vastustajaa voimakkaasti, niin tuo voisi olla heidän puolustuspelinsä pääperiaate. Näin ollen joukkueen menettäessä pallon tuo periaate ohjaa viisikon ja samalla myös yksittäisen pelaajan seuraavaa pelitekoa. Kyseisessä tilanteessa pallon menettäneen pelaajan ensimmäisen ajatuksen tulisikin olla häneltä pallon riistäneen pelaajan prässääminen. Kun joukkueen pelitapa on selkeä koko joukkueelle, niin myös koko muu viisikko pystyy tunnistamaan kyseisen tilanteen samalla tavalla ja tukemaan pallon menettänyttä pelaajaa halutulla tavalla sekä halutunlaisessa muodossa (pelaajien sijoittuminen ja etäisyydet toisiinsa).
Tilanteenvaihtohetkien toiminnan laatu ratkaisee pelejä. Kuva Ari Kajala.
Myös se missä kohtaa pelikenttää tilanteenvaihto tapahtuu voi vaikuttaa siihen millaista toimintaa viisikolta odotetaan. Hyökkäysalueen negatiivisissa tilanteenvaihdoissa voi olla omat periaattensa, jotka eroavat keskialueen periaatteista. Jokin aggressiivisesti prässäävä joukkue saattaakin asettaa hyökkäysalueen puolustuspelin pääperiaatteekseen jo edellisessä esimerkissä olleen prässäämisen, jolloin joukkue pyrkii prässäämään korkealta välittömästi pallon menetyksen jälkeen, kun taas jokin toinen joukkue saattaa vastaavassa tilanteessa tippua keskialueelle ja näin ollen lähestyä tilannetta huomattavasti puolustavammalla otteella.
Esimerkkinä tilanteenvaihdon tapahtumapaikasta pelikentällä ja sen vaikutuksesta valittuihin periaatteisiin voivat toimia myös positiiviset tilanteenvaihdot. Joukkue voi asettaa puolustusalueen pääperiaatteekseen kyseisessä tilanteessa pallonhallinnan ottamisen, jolloin koko viisikko tietää, että mikäli esim. prässiä ei tule, niin viisikon pyrkimys on rauhoittaa tilanne ja ottaa pallonhallinta itselleen. Vastaavasti hyökkäysalueen pääperiaatteena voisi olla esim. pallon pelaaminen suoraviivaisesti maalille, jolloin pallon riistäessään pelaaja pyrkii joko murtautumaan tai pelaamaan palloa suorinta tietä maalille.
Periaatteita voi olla eri tasoisia, joista ns. pääperiaate määrittää toiminnan ison kuvan. Kuitenkin toiminnan täsmentämiseksi olisikin hyvä luoda myös alaperiaatteet, jotka sitten täsmentävät haluttua toimintaa. Esim. mikäli hyökkäyskolmanneksella haluttiin puolustaessa prässätä (pääperiaate), niin alaperiaatteet määrittävät sen kuinka kyseinen toiminta suoritetaan. Pallonmenetyksen jälkeen pelaaja voikin prässätessään pyrkiä samalla ohjaamaan vastustajaa johonkin suuntaan, sulkemaan keskustan, estämään syötön esim. maalin takaa toiselle puolelle jne. Tarkoitus on siis täsmentää kuinka prässi käytännössä suoritetaan. Muu viisikko tietty tukee tilannetta halutulla tavalla, jotta peliväline saataisiin takaisin.
Pelitavan ja sen valmentamisen kannalta onkin oleellista saako pelaaja palautetta toiminnastaan myös tilanteenvaihdoissa. Moni valmentaja saattaakin antaa palautetta negatiivisissa tilanteenvaihdoissa esim. pallon menetykseen johtaneesta virheestä, mutta harvempi antaa palautetta siitä mitä tapahtuu virheen jälkeen. Reagoiko pelaaja joukkueen pelitavan sanelemalla tavalla ja tapahtuiko reagointi välittömästi vai pienellä viiveellä? Sama koskee myös koko viisikkoa, eli viisikon olisi hyvä saada palautetta myös yhteisestä toiminnastaan. Ymmärsivätkö kaikki viisi oman roolinsa ja reagoivatko he yhtenäisesti?
Tärkeää olisikin huomioida harjoittelussa nämä kaikki neljä pelin eri vaihetta. Tämä tarkoittaa, että tulisi luoda harjoitteita, joissa peli pääsisi virtaamaan luonnollisesti ja tulisi tilanteenvaihtoja. Joukkueen pelitavan kollektiivisen kehittämisen kannalta olennaista on, että haluttuja asioita vaaditaan arjessa ja niistä annetaan palautetta. Kun periaatteet ovat selkeät koko viisikolle, niin yksittäinen pelaaja voi heittäytyä peliin muun viisikon tukiessa häntä. Näin voidaan päästä tilanteeseen, jossa olemme yhdessä enemmän kuin osiemme summa.
Santeri Raatarila (@sraatarila) Kirjoittaja on FBC Turun miesten edustusjoukkueen päävalmentaja.
Salibandyliiton laadullinen ylivoima vaikuttaa yhdistelevän jalkapallossa käytettyjä numeraalista, positionaalista ja (jalkapallossa käytettyä versiota) laadullista etua keskenään. Osin tästä syystä se jää abstraktiksi käsitteeksi ja kuvaa ikäänkuin yleistasolla “laadukasta viisikkopeliä”. Laadullisen ylivoiman toteutuminen tuntuu riippuvan salibandyliiton määritelmän mukaan lähinnä siitä, edistääkö syötön vastaanottaneen seuraava toiminto joukkueen peliä. Tämä pelin edistyminen ei sekään ole yksikäsitteinen asia. Edistääkö peliä esimerkiksi syöttöketjun yksittäinen syöttö, jos koko syöttöketju lopulta saakin juoksutettua vastustajan pelaajia niin, että syntyy tilaa maalintekoalueelle?
Kuva 1. Vasemmalta oikealle: numeraalinen, positionaalinen ja laadullinen ylivoima tai etu. Laadullisen edun tilanteessa oletuksena, että punaisen joukkueen pelaaja pääsee isossa tilassa pelaamaan sellaista keltaisen joukkueen pelaajaa vastaan, jonka voittaa 1vs1-tilanteessa.
Rantala kirjoittaa: “Olemme määritelleet laadullisen ylivoiman voimakkaasti pelaajien sijoittumisen kautta, eikä niinkään 1vs1 tilanteiden kautta”. Pelaajien sijoittuminen on nyt siis päässyt jopa hyökkäyspelaamisen tavoitteeksi, kun aiemmin kritisoin Complex Floorball -blogissa 1vs1-pelaamisen korostamista. Tämä vaikuttaa selkeältä suunnanmuutokselta liiton linjauksissa. Kirjoituksessa ei kuitenkaan avata keinoja, joilla sijoittuminen järjestettäisiin joukkuetasolla. Tilat ja edut syntyvät vuorovaikutussuhteessa palloon, vastustajiin sekä oman joukkueen pelaajiin. Nämä suhteet tulisi ottaa huomioon pelitavan periaatteissa, jotta päästäisiin jonkinlaiseen konkretiaan.
Rantala jatkaa vielä “Numeraalinen alueylivoima itsessään ei määritä maalipaikan laatua tai mahdollisuutta maalipaikan luomiseen. Lisäksi koimme, että pelin kehittyessä on yhä vaikeampi saada selkeitä alueellisia ylivoimia, koska puolustuspeli on kehittynyt yhä voimakkaammin alueelta 1vs1 merkkauspelaamiseksi”. Herää kysymys, eikö loogisesti se, että hyökkäysalueella joukkueella on pelaaja vapaana, mahdollista keskimäärin paremman maalintekopaikan syntymisen kuin tasavoimainen hyökkäys? Voihan maalipaikka syntyä alivoimaisestakin hyökkäyksestä, mutta ei yhtä todennäköisesti. Vielä toistaiseksi aluepohjaisia puolustuksia on käytetty aivan salibandyn eliittitasolla MM-finaalia myöten, kuten alla esimerkkitapauksessa.
Video 1. Suomen 2-0 -maali MM-finaalissa 2018 oli videona upotettu myös Miikka Lamun blogiin otsikolla tilan käytön optimointi ja laadullinen ylivoima. Kyseessä on selvä esimerkki aluepuolustuksen heikkoudesta ja sitä vastaan numeraalisen edun luomisesta ja hyödyntämisestä.
Tässä Suomen maalissa on huomionarvoista se, miten pallo on jo kerran pelattu Ruotsin linjan ohi Lastikalle tasavoimaiseen tilanteeseen, jossa etua ei syntynyt. Lastikka palauttaa pallon alle ja uudella yrittämällä Suomi onnistuu luomaan numeraalisen ylivoiman. Ruotsin sentteri puolustaa miestä keskustasta, oikea puolustaja maalilta ja vasen puolustaja irtoaa paineistamaan lastikkaa, jolloin Kotilainen jää vapaaksi painottomalla laidalla ja pääsee vapaasti ampumaan. Suomen puolustajan sijoittuminen yksinkertaisesti Kim Nilssonin taakse muutti tilannnetta Suomen eduksi sikäli, että Ruotsin sentteri tuli sidotuksi.
Kuva 2. Numeraalinen ylivoima MM-finaalissa 2018, 2-0 -maalia edeltävä hetki.
Rantalan mukaan on päätelty salibandyn olevan niin nopea laji, että pelaajien on vaikea havaita hetkellisiä ylivoimia, vaikka niitä syntyisikin. Niiden hyödyntäminen on kuitenkin osattava. Eikö ole ristiriitaista, että pelaaja osaisi käyttää etua, jota ei havaitse? Ja jos pelaaja pystyy syötöllä löytämään vapaan pelaajan esimerikiksi maalintekopaikasta, joukkueen tavoite ehdottomasti toteutuu. Eikö mikä tahansa salibandyjoukkue pyri hyökkäyspelissään tähän?
Pelitavan periaatteisiin konkretiaa
Konkretiaa keskusteluun toisivat ne pelitavan periaatteet ja keinot, joilla etua pyritään käytännössä luomaan. Olisi loogista, että hyökkäävän joukkueen ensisijainen tavoite on yrittää luoda numeraalinen ylivoima. Tällöin onnistuneesti pelatun tilanteen jälkeen vapaa pelaaja löytyy (parhaassa tapauksessa) syötöllä hyvästä maalintekosektorista. Syöttöketju maalipaikkaan saakka on toteutettavissa todennäköisemmin, kun on ylivoimainen hyökkäys käsillä. Hyvin toteutettuna pyrkimyksestä numeraaliseen etuun syntyy samalla vähintään positionaalista etua, vaikka vastustaja pystyisi numeraalisen tasapainon säilyttämään. Tällöin hyökkäävän joukkueen pelaajat tekevät aloitteita ja ovat edellä puolustavaa joukkuetta - ainakin jos viisikon keskinäiset ajoitukset riittävästi täsmäävät. Näin hyökkäyspeliin pystytään luomaan jatkumoita ilman numeraalista etuakin.
Mikäli maalipaikkaan ei silti päästä numeraalisen tai positionaalisen edun avulla, voidaan rakentaa yksittäiselle pelaajalla joukkuepelin keinoin isoon tilaan hetkellinen 1vs1-tilanne, jossa hänellä on etua henkilökohtaisten taitojensa puolesta. Tähän voidaan pyrkiä joko tietoisesti pelisuunnitelmassa tai yksinkertaisesti hyökkäyspeliä jatkaen ja etujen saavuttamiseen pyrkien, kunnes maalintekopaikka syntyy jos ei numeraalisen tai positionaalisen edun kautta, niin laadullisesti riittävän edullisen 1vs1-tilanteen syntyssä ikäänkuin sivutuotteena.
Mikäli joukkueella on pelitapa, joka pyrkii edellä mainittujen tavoitteiden ja prioriteettien kautta luomaan etua hyökätessään, voivat pelaajat ennakoida ja toimia aloitteellisesti askeleen edellä vastustajaa. Se myös auttaa tunnistamaan ja ennakoimaan pelitilanteita pelitavan synnyttämässä kontekstissa. Tällä tavalla valmennetun joukkueen pelaajat ymmärtävät ennalta, miten sen viisikkopelin organisointi pyrkii etuja luomaan, miten ja minne numeraalinen tai positionaalinen etu yleensä syntyy erilaisissa pelitilanteissa.
Pelaajan ei ole tarpeen analysoida pelitilannetta syvällisesti, jotta osaa syöttää vapaalle pelaajalle edullisempaan tilanteeseen. Ei hänen tarvitsekaan tietää, minkälaatuinen etu on kyseessä. On pelitavan tehtävä pyrkiä luomaan näitä etuja, kuten Rantalakin kirjoitti. Eri etutyypit liittyvät toki tiiviisti toisiinsa: laadullisen ylivoiman kautta saavutettu etu on käytännössä positionaalinen etu (esimerkiksi haastamalla lapa auki ja laukaisupaikka) tai jopa numeraalinen (puhdas 1vs1-ohitus) etu. Positionaalista etua voi aina jollakin alueella kuvata numeraaliseksi. Niillä on silti selkeä hierarkia kuten edellä on kuvattu.
On ymmärrettävää, ettei salibandyliitto halua edes yrittää linjata pelitapaa esimerkiksi muodostelmana ja valmiina liikkeinä tai kuvioina koko Suomen salibandyn laajuudessa. Silti on mahdollista kuvata näiden etujen luomiseen pyrkivää pelitapaa esimerkiksi seuraavasti: Pallollinen pelaaja pyrkii haastamaan kohti vastustajan muodossa olevia välejä. Tavoitteena on mennä läpi, jos mahdollista ja muodostaa siten numeraalinen etu linjan taakse tai muodon sisään. Toissijainen tavoite, mikäli vastustajan merkkauspeli toimii ja estää numeraalisen edun, on saada kaksi vastustajaa puolustamaan häntä. Pallolliselle tehdään tuet siten, että yhdellä tai kahdella syötöllä (mahdollisesti yhdistettynä pallottomien pelaajien liikkeisiin) saavutetaan numeraalinen tai positionaalinen ylivoima linjan taakse tai muodon sisään. Näillä periaatteilla yksittäisen joukkueen on mahdollista valita yhä konkreettisempia keinoja ja muotoja siihen, miten edellä mainittuja periaatteita toteuttaa.
Lopuksi on vielä nostettava esille se yksityiskohta, että valmennuslinjan tiivistelmä -dokumentissa kuvataan puolustuspelin tavoitteeksi estää vastustajan numeraalinen ylivoima. Kuitenkaan hyökkäyspelissä ei pyritä sitä tuottamaan. Tälle voi olla perusteena se, että halutaan säilyttää puolutustustasapaino mikäli hyökkäys ei tuota maalipaikkaa ja seuraa negatiivinen tilanteenvaihto. Tämä valinta viittaa siihen, että huolimatta hyökkäyspeliin panostamisesta, peliä ajatellaan edelleen altavastaajan asemasta. Hyökätään siis varovaisesti, jotta vastustaja ei ainakaan saisi epäonnistuneesta hyökkäyksestä maalipaikkaa. Tämä on ehkä linjassa maajoukkueen pelitavan kanssa, sillä näytti ettei yllä kuvatun 2-0 -maalin kaltaisia tilanteita juuri syntynyt. Yleensä Suomella sijoittui kaksi pelaajaa kokonaan Ruotsin muodon alapuolelle, eikä numeraalista etua karvauksen ensimmäisen linjan taakse syntynyt. Tämä ei johtunut siitä, että Ruotsi olisi puolustanut 5 x 1vs1, vaan Suomen hyökkäyspelitavasta. Tässä asiassa hallitseva maailmanmestari voisi edelleen ottaa askeleen sitä kohti, että astuisi “kuskin paikalle”.
Salibandyliigan kärkiosastoon Classicin kovimmiksi haastajiksi nostamme Oilersin ja TPS:n. Salibandyliigan alkava kausi on toisaalta vaikea ennakoitava sijojen 2-7 osalta. Ei Classicinkaan mestaruus tai runkosarjavoitto ennalta ole saneltu, mutta todennäköiseltä se näyttää. Kärkeen voivat yhtä hyvin nousta ainakin joukkueet sijoilta 4-6.
Classic
Classic ei vastannut kysymyksiimme
ANALYYSI
Classic jatkaa ehdottomana ennakkosuosikkina Salibandyliigassa. Pelaajamarkkinoilla Lassi Vänttisen lopettaminen ja Nico Salon paluu eivät muuta joukkueen vahvuutta ainakaan kriittisesti. Vaikka kokemusta ja siinä mielessä leveyttä poistuu joukkueesta muidenkin lähtijöiden osalta (mm. Miro Lehtinen), on reservissä lahjakkaita junioreita joista useampi on jo liigavauhtia maistellut. Esimerkiksi maajoukkueringissä mukana ollut Eetu Sikkinen tai Aaro Helin voivat nyt havitella suurempaa roolia.
Salibandyliigassa Classic on ylivoimaisen pelaajamateriaalinsa voimin tehnyt sen mitä voittamiseen tarvitaan. Selkeää pelillistä uudistumista ei ole ollut havaittavissa viimeisten vuosien aikana. Petteri Nykyn ja Samu Kuitusen aikana Classicin puolustus tiivistyi ja urheilullisesti joukkue nousi uudelle tasolle. Tosissaan joukkuetta on mitattu lähinnä Chamions Cupissa. Siellä esimerkiksi ottelu Falunia vastaan paljasti puutteita hyökkäyspelin järjestäytymisessä.
Valmennuksellisesti Classicin lajiharjoittelusta ovat jo vastanneet muut kuin Petteri Nykky, joten siltä osin arkitekeminen tuskin suuresti muuttuu. Päävalmentajaksi nousevan Samu Kuitusen osalta vaatimustaso pysyy edelleen korkealla ja harjoittelu on intensiivistä. Toinen kysmys on, kuinka usein päävalmentaja Kuitunen matkustaa Tampereelle viikoittain.
Jussi Jäntin liittyminen valmennusryhmään nostaa taktisen osaamisen tasoa. Tämä on arvokasta pääomaa varsinkin pudotuspelejä ajatellen, sillä kilpailun taso tällä pelin osa-alueella on nousussa. Ehkä pelaajienkaan ei enää tarvitse vastata aikalisän taktisesta sisällöstä kuten on ajoittain ollut tapana.
Seuran sisällä puheissa kulkevat yksilötaito ja pelaajalähtöisyys, joiden varaan hyökkäyspeli nojaa myös edustusjoukkueessa. Tämä riittää tuloksen tekoon ja näyttävään hyökkäyspeliin kotoisessa liigassa. Herää kuitenkin kysymys, viekö hallitseva mestari kuitenkaan lajia pelinä eteenpäin? Lähivuosina pelin kehityksessä Classicin panostus on kohdistunut lähinnä yksilöinä urheilemiseen ja vaatimustasoon, henkiseen puoleen. Myös esimerkiksi TPS viilaa urheilijoidensa ominaisuuksia yksityiskohtaisesti ja tutkittuun tietoon nojaten, joten siltä osa-alueelta löytyy kova haastaja. Pelillisen kehityksen puute antaa muille mahdollisuuksia kiriä etumatkaa taktisesti. Organisaationa Classic on huippuluokassa ja Pasi Peltola juonii varmasti kilpailuetuja seuralleen, mutta suomalaisen salibandyn odottaisi kykyä uudistua myös pelillisesti ja viitoittaa siten tietä - jopa kansainvälisesti.
Sijoitus: 1.
Antti Hänninen
Oilers
1. Analyysinne viime kaudesta ja sen pohjalta tavoitteet tulevalle kaudelle? Viime kausi oli uuden prosessin ensimmäinen kausi. Ryhmä, jolla hommiin ryhdyttiin oli aiemmalta kaudelta jäänyt runko, jota täydennettiin muutamalla nuorella pelaajalla. Taustaryhmä ja valmennustiimi kokivat myös mittavia muutoksia. Joukkueen toiminta ja ryhmädynamiikka kehittyi menneen kauden aikana merkittävästi, mutta niin pelillisesti kuin urheilullisesti olimme kaukana kärjen takana. Uuden toimintakulttuurin siemen saatiin kuitenkin kylvettyä ja jatkamme kärsivällisesti valitsemallamme tiellä. Haluamme luoda Espooseen urheilullisen toimintaympäristön, jossa pelaajilla on valtakunnan parhaat olosuhteet kehittyä ja menestyä. Tavoitteemme on kehittyä sarjan parhaaksi joukkueeksi ja ansaita Suomen mestaruus.
2. Harjoittelu: Mitä asioita olette kesän harjoittelussa painottaneet ja miten? Kuinka paljon tapahtumia on ollut, entä lomaa? Esportin ensiluokkaisten harjoitusolosuhteiden ansiosta olemme pystyneet eriyttämään fyysistä harjoittelua yksilöiden tarpeita vastaaviksi. Olemme panostaneet viime kautta enemmän kestävyyden kehittämiseen ja huoltavaan harjoitteluun loukkaantumisten välttämiseksi. Meillä on 66 yhteistä joukkueharjoitusta 16.4. aloitetusta kaudesta ennen ensimmäistä liigaottelua (valtaosa yhdistelmätreenejä fysiikka + laji). Tämän lisäksi olemme viettäneet 16 leiri- ja turnauspäivää, joissa ohjelmaa on ollut koko päivälle (useampi harjoitus tai teoria+peli). Yksittäisiä harjoitusotteluita pelaamme kuusi valmistavalla kaudella. Koko joukkuetta koskevien tapahtumien lisäksi meillä on ollut pienryhmäharjoittelua 1-2 kertaa viikossa painottuen aamuihin. Valmistavan kauden omatoimijaksot ovat olleet yhteensä 16 päivää (=ei joukkueharjoituksia).
3. Mihin pelin vaiheisiin olette panostaneet ensisijaisesti harjoituskaudella? Miten olette tätä harjoitelleet? Tilanteenvaihdot ja murtautuminen. Yksilövalmiuksia pallolla (painottuen aamujen pienryhmäharjoitteluun), pienaluepelit ja rondot sekä viisikkoharjoittelu.
4. Millainen on yksittäisen harjoitustapahtumanne rakenne? Kokoontuminen (+palaveri), lämmittely 30 min, fysiikkaharjoitus 45 min, laji 75 min ja loppujäähdyttely/huolto 15 min.
5. Mitkä ovat pelifilosofiasi kolme tärkeintä periaatetta? Pelaajien ja pelin kehittäminen, pelin virtauksen hallinta ja yhteistyö.
Vastaajana päävalmentaja Heikki Luukkonen
ANALYYSI
Kauden 2015-16 hopean jälkeen Oilers on kokenut suuren muutoksen ja hakee nyt uutta nousua. Nokialla Luukkonen sai seuralta aikaa ja toiminnan tasoa nostettua. Oilersin panostus useita nuorten maajoukkueesta Luukkoselle tuttuja pelaajia hankkien lupaa myös hyvää yhteistyölle. Seuralla näyttää olevan halu viedä joukkuetta Luukkosen kanssa samaan suuntaan. Tämä lupaa joukkueelle hyvää pitemmälläkin tähtäimellä.
Alkavalle kaudelle uusia pelaajia on joukkueeseen tullut paljon, mikä voi olla haaste joukkueen yhtenäisyyden kannalta, jos ei pukukopissa niin pelillisesti. Useimmilla hankituista vahvistuksista on kuitenkin yhteistä taustaa Luukkosen tai toistensa kanssa ja siitä voi olla iso etu pelaajien sopeutumisessa uuteen ympäristöön - ajatellen tämän ryhmän koko potentiaalia ja maksimaalista tulosta. Siirtomarkkinoilla Oilers teki joka tapauksessa liigan suurimmat voitot.
Latvian Openissa Oilers kaatoi Classicin turnauksen finaalissa. Tuon pelin ja Luukkosen entisten joukkueiden pelityylien perusteella Oilersin pelityyli on salibandyliigassa tyypillistä puolikorkean karvauksen ja konservatiivisen oman pään puolustuksen osalta, eikä hyökkäyspelissä näy ainakaan vielä selkeää rakennetta. Luukkosella oli U-19 -maajoukkueessa parinaan taktisella puolella vahva Jyri Korsman. Nyt hyökkäyspelin organisointi ei kuulu Oilersin valmennustiimin vahvuuksiin. Saamiemme vastaustenkin perusteella prosessissa keskitytään paljon urheilullisuuteen ja toimintakulttuuriin, eikä pelin organisointi ole tässä prosessissa selkeä johtotähti. Maksimaalisen tuloksen saavuttamiselle iso kysymys on, löytyävätkö pelaajat samalle sivulle riittävän säännöllisesti vai lähinnä hetkittäin? Hyökkäysosaamista joukkueessa joka tapauksessa riittää edelleen ja näyttäviä maaleja sekä tehokasta ylivoimaa Oilersilta on odotettavissa alkavallakin kaudella.
Urheilullisuuden korostuminen sekä Oilersin harjoitustapahtuman kuvattu rakenne herättävät myös kysymyksen liittyen keskusteltuun, jota viime aikoina on käyty salibandysta nimenomaan amatöörilajina. Paljonko pelaajilta voi vaatia tehokasta ajankäyttöä päivittäin ja viikoittan niin, että se vielä todella kehittää arjen aiheuttaman kuormituksen ohella? Saavuttaako lähes kolmen tunnin treenitapahtumalla niin paljon hyötyjä kuin se vaatii energiaa? Voiko se jopa aiheuttaa loukkaantumisriskin kohoamisen tai lievempiä ylikuormitusoireita, kuten väsymystä ja alisuoriutumista?
Sijoitus: 2.-3.
Antti Hänninen
TPS
1. Analyysinne viime kaudesta ja sen pohjalta tavoitteet tulevalle kaudelle? Edelliskauden jälkeen tehtiin todella perusteellinen analyysi tapahtuneesta ja saatiin kerättyä paljon palautetta niin pelaajilta kuin muiltakin ryhmän avainhenkilöiltä sekä tehtiin myös erittäin kattava pelianalyysi jossa käytettiin paljon tilastoja ja videomateriaalia apuna. Sen pohjalta on pyritty muokkaamaan arkipäivää ja harjoittelun sisältöä entisestään johdonmukaisemmaksi. Lisäksi otettiin ryhmän tavoitteen asettelun rinnalle vielä isommin pelaajien henkilökohtainen kehittäminen jossa pelaajat ovat yhdessä valmennuksen kanssa luoneet itselleen tavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseksi kauden ajalle sekä myös kauemmaksi tulevaisuuteen. Iso tavoite on olla entistä sitoutuneempi päivittäiseen urheilijan elämään ja tehdä ratkaisuja urheilu edellä myös kentän ulkopuolella. Ryhmänä TPS haluaa olla monipuolisempi kuin ennen ja samalla löytää lisää tehokkuutta kaikkeen tekemiseensä.
2. Harjoittelu: Mitä asioita olette kesän harjoittelussa painottaneet ja miten? Kuinka paljon tapahtumia on ollut, entä lomaa? Kauden jälkeen joukkueella on ollut kuukausi omatoimista harjoittelua, jossa jokainen on voinut suunnitella lomajaksonsa sinne sisälle. Samanlainen jakso on suunniteltu myös juhannuksen jälkeen. Lähtökohtaisesti uskon siihen, että urheilija on urheilija jokainen päivä uransa aikana ja progressiivinen kehittyminen vaatii urheilun pitämistä keskiössä arjen valintoja tehdessä oltiin sitten OT-jaksolla tai sitten joukkueharjoituskaudella. Toki omatoimijaksolla harjoittelun voi rytmittää eri tavalla ja samalla mentaalipuoli saa tarvittavaa lepoa ja virkistystä normaaliin arkeen verrattuna. Fyysisten ominaisuuksien kehittämisen osalta ollaan menty Tiina Laitala-Leinosen luomilla painotuksilla ja kevään ja kesän osalta lajiharjoittelu on kuormituksen osalta suunniteltu siihen täydentäväksi. OT-jaksolta palattua homma on kääntynyt toisin päin ja nyt pyritään ohjelmoimaan fyysinen puoli niin että joukkuepelaamisen kehittyminen on turvattua liigakauden alkua silmällä pitäen.
3. Mihin pelin vaiheisiin olette panostaneet ensisijaisesti harjoituskaudella? Miten olette tätä harjoitelleet? Pyritty viemään suurempia kokonaisuuksia kerrallaan eteenpäin. Pyritään luomaan harjoiteltavasta asiasta pelinomaisia harjoitteita, jossa pystytään korostamaan juuri haluttuja nyansseja pelaamisen osalta. Sitten on tietyt muokatut tasavoimaiset peliharjoitteet, missä päästään näkemään haluttuja asioita valmennuksen kanssa. Käytetään paljon videota apuna myös harjoitustilanteissa. Tottakai keskialueen ylittäminen ja hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen + tilanteen jälkeen puolustaminen on asioita jotka vaativat jatkuvaa työtä. Ryhmän identiteetti on muuttunut vuosien varrella niin että nykyisin yhä useampi vastustaja lähestyy meitä vastaan passiivisemmin kuin ennen ja niinpä nuo mainitut asiat korostuvat entisestään.
4. Millainen on yksittäisen harjoitustapahtumanne rakenne?
Meillä on tiistaisin ja torstaisin identtiset harjoitusrakenteet, jolloin ohjelmassa on tunnin fysiikkaosio sekä tunnin lajiharjoitusosio. Maanantait ovat usein peliviikonloppujen jälkeen huoltavaa harjoittelua sisältävää treeniä sekä videopalavereita jossa käydään edellinen ottelu lävitse joko joukkue- tai viisikkotasolla. Keskiviikkona aamulla joukkueelle on tarjolla ohjattu henk.kohtainen taitoharjoitus, jonka lisäksi illalla on voimaharjoitus. Perjantai on otteluunvalmistava harjoitus jossa käydään taas videolta vastustaja lävitse ja keskitytään erikoistilanteisiin. Pelittömillä viikonloppuina myös lauantaina harjoitellaan aamuisin taitoa ja illalla fysiikkaa. Lajiaika on muusta ohjelmasta riippumatta aina 60 min ja oheisharjoittelun aika vaihtelee 45 minuutista 75 minuuttiin.
Yksittäisen lajiharjoituksen sisältö vaihtuu aina viikoittain.
5. Mitkä ovat pelifilosofiasi kolme tärkeintä periaatetta?
Pelaamisessa täytyy olla selvät rakenteet, jotka auttavat pelaajia keskittymään koko ajan ensimmäisen sekunnin toimintaan tilanteiden syntyessä. Pelaajalla on oltava tietoisuus siitä mitä hän on tekemässä jotta energiaa ja aikaa ei kulu perusasioiden miettimiseen vaan hän pystyy pelaamaan identiteetin mukaista salibandya selkärangastaan.
Minulla itsellä ei ole tiukkaa raamia siitä millaista peliä juuri täydellisessä maailmassa joukkueeni pelaisi, vaan uskon että valinnat pelaamisen suhteen täytyy tehdä sitten kun tuntee ja tietää millaisia pelaajia on käytössä ja millaisessa ympäristössä toimitaan ja pelataan. Uskon että sopeutuvuus eri tilanteisiin on oma vahvuuteni valmentajana ja samalla myös Tepsin vahvuus joukkueena tulevalla kaudella.
Vastaajana päävalmentaja Jukka Ruotsalainen
ANALYYSI
TPS on mielenkiintoinen salibandyseura. Iso suomalainen yliopistokaupunki, sekä jo entuudestaan vahva seurabrändi eivät ole suomalaisen salibandyseuran perusasetuksia. Pitkän linjan laadukkaan työn myötä se on establoinut itsensä yhdeksi johtavista junioriseuroista. Kaiken lisäksi Kupittaalle ollaan saatu maan parhaat olosuhteet pelata lajia.
Hienoista puitteista huolimatta on miesten liigajoukkueesta hieman hankala saada kiinni siitä mitä se edustaa, tai mikä on sen suunta. TPS on noussut varsin nopeasti putoamiskurimuksesta vankaksi suorittajaksi runkosarjassa. Pudotuspeleissä tietynlaisen sympaattisen altavastaajan roolissa se on kyennyt luomaan ottelusarjojen ympärille myös pienimuotoisen hypen.
Viime kaudella sarjan kärkikastiin nousseelta ryhmältä odotettiin hieman enemmän ja puolivälierissä putoamista ruodittiin jälkikäteen hyvinkin valituin sanoin. Ajauduttiin hakemaan syyllisiä yksilöistä alkaen.
Yksilöistä käsin on lähdetty hakemaan parannusta tulevalle kaudelle. Siirtolistalta löytyy kovia vahvistuksia. Miko Kailiala ja Mikko Hautaniemi tekemään maaleja. Juuso Alin ja Niklas Niiranen taas estämään niitä. Janne Hoikkanen sen sijaan sopii viime vuosina rakennettuun peli-identiteettiin loistavasti. Paperilla TPS:n kokoonpano on vakuuttava. Olosuhteet, juniorityö, seuran vakaa pohja ja kova miehistö ovat erinomaisia paloja palapeliin. Lopulta palapelin palat ovatkin hyvä tapa kuvata Palloseuraa. Palapeli -teema sopii myös liigajoukkueen viesintään. Puhutaan urheilullisuudesta, urheilijan arjesta, tuloksista ja tehoista. Hivenen epäselväksi kuitenkin jää kenelle puheet on kohdistettu ja mitä niillä halutaan viestiä.
Viime kausien nousu kärkikaartiin on perustunut vahvasti organisoituun pelaamiseen, jonka iso teema on ollut riskittömyys ja pitävä maalinestopeli. Se on ollut myrkyllinen vastustaja monille. Nousu viimeiselle askelmalle on kuitenkin jäänyt vielä tekemättä ja joukkueeseen satsaamisen perusteella voisi päätellä, että tulevalla kaudella se aiotaan ottaa. Niin kovasti kuin joukkuetta onkin paperilla vahvistettu, ovat TPS:n pelilliset haasteet olleet hyökkäyspelaamisen organisoinnin kohdalla. Näin ollen herää kysymyksiä sen suhteen, kuinka johtopäätökset urheilullisuuden lisäämisestä ja urheilijan arjen korostamisesta vievät oikeaan suuntaan. Hyökkäyspelin parantaminen ei ole yhtä kuin parempien hyökkääjien hankkimista, vaikka luonnollisesti paremmat pelaajat lisäarvoa tuovatkin. Joukkueen harjoitusotteluissa kokeiltiin hyvin varioivia ketjukoostumuksia, jotka herättävät kysymyksiä sen suhteen, kuinka paljon harjoutuksissa on käytetty aikaa viisikkotason täsmätoimintojen ja pelaajien välisen kommunikaation parantamisen suhteen. Toisin sanoen, ollaanko Turussa tehty kaikki se, jolla maksimoidaan vahvemman kokoonpanon potentiaali kentällä.
Tulevan kauden sijoitus kulminoituu siihen, kykeneekö valmennusjohto vastaamaan aiemmilta kausilta tuttuihin pelillisiin ongelmiin. Mikäli vahvistuneen joukkueen potentiaali viisikkotason pallollisessa pelaamisessa saadaan maksimoitua, on TPS:llä oivat mahdollisuudet ottaa sen historian ensimmäinen mitali. Mikäli ongelmat pysyvät edelleen samoina, uhkaa turkulaisia jälleen jääminen lasikaton alle. Tähän mennessä nähdyn ja kuullun perusteella on vaikea tarjota automaattisesti vapauttavaa vastausta.
Kolmannessa osassa Complex Floorball julkaisee ylemmän keskikastin. Näin kuuden parhaan joukkueen osasto jaetaan vielä puoliksi. Tässä osastossa on joukkueita, jotka pystyvät onnistuessaan haastamaan liigan kärkeäkin - vähintään on odotettavissa playoff-paikka.
Nokian KrP
Nokian KrP ei vastannut kysymyksiimme.
ANALYYSI
Nokian KrP:sta ensimmäinen huomattava asia on se, miten seura on järkeistänyt pelaajahankintojaan takavuosista. KrP kiinnitti kesällä hyviä nuoria vahvistuksia: Joona Rantalan, Jonatan Kovasen, Tuukka Salon ja Aki Hietasen. Näissä hankinnoissa on huomionarvoista, että moni pelaajista on toisilleen ennalta tuttu. Rantala on pelannut edellä mainituista kaikkien kanssa ja etenkin Kovasen kanssa he ovat olleet jo junioriaikoina tutkapari. Yhdessä heiltä on alkavalla kaudella odotettavissa tehopisteitä mukava määrä. Kun joukkue on muutenkin pysynyt hyvin kasassa, on KrP:lla kasassa kaksi erittäin kovaa sekä kolmas laadukas viisikko.
Reissumieheksi viime kauden otsikoissa tituleerattu Jarmo Härmä muutti kesällä Tampereen seudulle ja pääsee näin useammin mukaan joukkueen arkeen. Se todennäköisesti nostaa päivittäisen tekemisen tasoa jo pelkästään sillä, että päävastuuta kantava valmentaja on enemmän paikalla harjoituksissa. Härmän tiimi halunnee panostaa hyökkäyspelin kehittämiseen, mutta suuret muutokset siinä vaativat aikaa, keskittymistä ja valmentajalähtöisempää harjoittelua. Kesällä seura on sosiaaliseen mediaan mainostanut, miten edustusjoukkue on harjoitellut monipuolisen urheilullisesti hiekkakuopilla ja nurmikentillä, eikä lajiharjoituksissa pelitapa-asioihin vielä kesäkuussa keskitytty. Viime kaudella pelaajat saivat ilmeisesti sopia keskenään kohtuullisen paljon pelillisistä asioita ja kolme viisikkoa pelasivat jokainen näkyvästi eri tavalla niin pallottomana kuin pallollisena. Tämä tekee joukkueen suoritustason myös herkemmäksi poissaoloille.
Pitemmissä hyökkäyksissä KrP ei ole ollut erityisen hyvin organisoitu, vaikka ykkösviisikko pystyykin maaleja tekemään pitemmänkin pallonhallinnan jäljiltä. KrP:n hyökkäyspelin tehot painottunevat edelleen nopeampiin hyökkäyksiin ja pelaajajohtoiseen järjestäytymiseen. Uhkana kenties on, että viime kauden pelillinen konsepti koetaan niin toimivaksi, että kehittämisen osalta nojataan lähinnä hankittuihin vahvistuksiin ja tyydytään pelillisesti pieniin viilauksiin. Näätärokki puri vastustajiin hyvin viime kaudella, mutta nyt kilpailu kärjen tuntumassa on kovempaa. Henri Johanssonin viisikko joka tapauksessa tekee tuhojaan ja KrP:n kakkosviisikoltakin voidaan odottaa tasaista tulosta. Näädillä riittää nyt materiaalia hyvään kolmosviisikkoon, joka sekin rokottaa heikompia joukkueita.
Nähtäväksi jää, pystyvätkö näädät vakiinnuttamaan paikkansa liigan terävimmästä kärjestä. Päästettyjen maalien määrää on todennäköisesti saatava alas. Se vaatii paremman puolustamisen ohella laadukkaampia pitkiä hyökkäyksiä. Pelkällä näätärokilla peliä on vaikea kontrolloida. Vastaan asettuu alkavalla kaudella joukkueita, jotka ovat pallollisena aiempaa parempia pallollisena ja antavat vähemmän edullisia vastahyökkäystilanteita, sekä esimerkiksi vahvistunut SPV, joka viihtyy ilman palloa ja rankaisee vastustajan virheistä.
Sijoitus: 4.-6.
Antti Hänninen
SPV
1. Analyysinne viime kaudesta ja sen pohjalta tavoitteet tulevalle kaudelle? Epäonnistuimme jo joukkueen rakennusvaiheessa. Valitsimme lähtökohdaksi tiiviimmän ja meidän historiaa ajatellen kapeamman ringin, joka koitui kohtalokkaaksi etenkin kun loukkaantumiset tulivat vielä kuvaan mukaan. Kausi päättyi pettymykseen ja johtopäätöksiin, joiden pohjalta nyt ollaan liikkeellä leveällä ryhmällä ja tavoitellaan uutta tulemista.
2. Harjoittelu: Mitä asioita olette kesän harjoittelussa painottaneet ja miten? Kuinka paljon tapahtumia on ollut, entä lomaa? Fysiikkaa, aktviivisuutta, joka tavalla urheilullisuuden nostamista. Huhtikuussa aloitimme ja tapahtumia on ollut 5-6/viikko. Lomaa olemme pitäneet yhteisharjoittelusta yhteensä n. kuukauden, mutta jaksotetusti.
3. Mihin pelin vaiheisiin olette panostaneet ensisijaisesti harjoituskaudella? Miten olette tätä harjoitelleet? Pallotonta pelaamista niin pallolla kuin ilman. Olemme olleet läpi kesän niin ulkona kuin salissa ja harjoittelu on läpi kesän menty fysiikan ehdoilla.
4. Millainen on yksittäisen harjoitustapahtumanne rakenne?
Lämmittely, aktivointi, harjoitus, jäähdyttely ja loppuverryttely. Lajiharkassa vielä palis alle.
5. Mitkä ovat pelifilosofiasi kolme tärkeintä periaatetta? 1. Salibandy on reagointipeli, joka vaatii poikkeuksellisen hyvää fysiikkaa. 2. On tunnettava isot pallopelien lainalaisuudet riittävän hyvin ja sovitettava niistä omaan ryhmään sopiva pelitapa. On monta tapaa voittaa. 3. Voittaminen vaatii aina uhrautumista. Loppu on joukkuepeliä.
Vastaajana päävalmentaja Tommy Koponen
ANALYYSI
Siinä missä monien joukkueiden kohdalla voidaan kysyä selkeän identiteetin perään, on Seinäjoella sen sijaan luotu todella selkeä ja tunnistettava sellainen. Se ei ole rajoittunut vain kentällä tapahtuvaan, vaan se seura huokuu sitä kautta linjan.
SPV on ollut 2010-luvun menestyneimpiä joukkueita. Peli on perustunut selkeälle pelilliselle konseptille. Vahva puolustus, rankaiseva vastaiskupelaaminen, sekä vahva panostus fysiikkaharjoitteluun ovat olleet ne pilarit, joiden varaan seuran arkkitehti Tommy Koponen on vuosien mittaan suunnitellut. Aika ajoin, kenties hieman ulkoistenkin muutospaineiden myötä Seinäjoella ollaan yritetty viedä lajia hieman monipuolisempaan suuntaan, mutta nämä eivät ole olleet täysin hallittuja askelia. Tälle kaudelle on ennakoitavissa paluu tutumpaan konseptiin, jonka myötä joukkue on hamuamassa takaisin kohti kärkisijoja.
Pelillisesti SPV ei lähde modernien trendivillitysten kanssa flirttailuun. Seinäjoella ollaankin rehellisesti mitä ollaan. Näkemyksiä ei peitellä, kuten Koposen puheet joukkueen harjoituskaudesta osoittavat. Tämä on adjektiivivalmennuksen ja lumoavien puheiden aikakaudella sekä raikas tuulahdus, että erittäin arvostettava taito. Koponen seisoo oman juttunsa takana selkä suorassa.
Hieman sekavahkon viime kauden jälkeen Peliveljet ovat tehneet selkeitä johtopäätöksiä, ja jonka tukena toisaalta on jo mittava kokemus menneistä kausista. SPV:n pelitavalle maalivahti on elimellisen tärkeässä asemassa. Viime kauden haasteisiin tällä osa-alueella on vastattu hankkimalla maajoukkuemaalivahti Eero Kosonen, sekä Rasmus Hasu. Torjuntakykyjen lisäksi Kosonen sopii vahvan heittokätensä myötä erinomaisesti joukkueeseen istutettuun vastaiskupelaamiseen.
Kenttäpelaajien puolella kauan jatkaneeseen ydinrunkoon on saatu lisättyä mielenkiintoisia palasia. Petri Hakonen uusvanhana hankintana on hyvä lisäys ja muutkin tulijat sopivat pelaajaprofiililtaan juuri SPV:hen. Näin ollen sopeutuminen kulkenee nopeamman, joukkueen ollen jo varhaisessa vaiheessa halutun näköinen.
SPV tulee siis ilmeisesti palaamaan vanhaan selkeään pelitapaansa, jossa erinomaisella maalivahtipelillä vuorattu puolustus tarjoaa etenkin naiivisti hyökkäämistään lähestyviä joukkueita vastaan runsaasti mahdollisuuksia vastaiskuihin. Kyse ei ole inhorealistisesta lähestymisestä, vaan siitä, että tämä on yksinkertaisesti tehokas tapa pelata vielä 2018- vuoden salibandyliigassa. Lopulta vain harvalla joukkueella on pitkälle viedyt pelilliset keinot murentaa SPV:n pallotonta peliä. Tätä kautta itse asiassa voidaan katsoa myös laajemmin salibandyliigan joukkueiden pallollisen pelaamisen kehittämistä, nimittäin löyhästi organisoidut joukkueet paljastuvat SPV:n pallottoman pelin edessä.
Tuleva kausi voidaankin siis nähdä Koposenkin alleviivaamana uutena tulemisena. Uhkakuvia kuitenkin on. Vaikka joukkueen materiaali on leveämpi, on mielenkiintoista nähdä minkälaisilla toimenpiteillä on varmistettu, ettei avainpelaajien pitkäaikaisia loukkaantumisia tulisi entisten kausien malliin. Vuosien aikana fysiikkaharjoitteluun on panostettu paljon, mutta kuinka paljon tätä ruuvia voidaan vielä kiristää? Onko fyysisen harjoittelun kuormalla nähty yhteyksiä avainpelaajien loukkaantumisiin, vai istuuko syytetyn penkillä edelleen värikkäisiin vaatteisiin pukeutunut hahmo nimeltä ”Tuuri”.
Tullaan lopulta siihen, kuinka ison kompromissin SPV joutuu tekemään identiteettinsä kanssa. Mikäli tämä ei ole iso, pelataan Seinäjoella tulevalla kaudella aina mitaleista asti.
Sijoitus: 4.-6.
Mikael de Anna
EräViikingit
EräViikingit eivät vastanneet kysymyksiimme
ANALYYSI
EräViikingit lähtivät edelliskauteen todella haastavista asetelmista muuttuneen valmennuksen ja suhteellisen kokemattoman joukkueen vuoksi. Siihen nähden runkosarjan kolmatta sijaa voidaan pitää hyvänä suorituksena.
Tulevaa kautta voidaan pitää vähintään yhtä haastavana, kun pelaajaliikenne on edelleen ollut lähinnä joukkueesta ulospäin. Miko Kailiala vei mukanaan järjettömän määrän maaliherkkyyttä sekä johtajuutta, eikä tilannetta helpota Miska Mäkisen, Tuomas Iiskolan, Mikko Sipilän ja Ilkka Kosken menetykset. Tulijapuolella Perttu Puska ja Janne Hyvönen ovat arvokkaita paluumuuttajia, mutta lähteneiden pelaajien jättämää aukkoa he eivät korvaa.
Näin ollen helsinkiläiset joutuvat toista kautta putkeen aloittamaan viisikoiden yhteispelin kehittämisen lähes alusta, mikä näkynee varsinkin alkukaudella pistemenetyksinä. Uusien pelaajien sopeutuminen joukkueen pelitapaan ja liigavauhtiin ottaa aikaa, joten varsinkin kauden alkua ajatellen kesän harjoittelu nousee suureen arvoon.
Organisaation suurimpana haasteena on edelleen seurafuusion tuoma identiteetin puute. Se näkyy ulospäin monella eri tavalla. Maailman suurimman seuran tavoite on kunnianhimoinen ja hieno, mutta se ei itsessään merkitse mitään, jos tuote on muovinen. Merkityksellisyyden luominen seuraan on edelleen pahasti kesken. Jo pelkistä yleisömääristä voidaan päätellä, että seura ei sen numeraalisesta koosta huolimatta kosketa oikein edes omia jäseniään.
Siinä missä Tapanilan Erällä tai SSV:llä oli selkeä pelillinen identiteetti, sitä on vaikea löytää EräViikingeistä. Seuran alkutaipaleella tämä on toki inhimillistäkin ja asian eteen tehtäneen jatkuvasti töitä. Siinä missä pahimmat haastajat ratsastavat vahvasti oman pelitavan aallonharjalla SPV etunenässä, helsinkiläisten on hyvin vaikea unelmoida jackpotista keväällä.
EräViikingeillä on kaikesta huolimatta edelleen laadukas joukkue liigatasolle. Menetyksistä huolimatta Eräviikingit saa kokoon kolme laadukasta viisikkoa, jonka lisäksi viisikoiden kesken ei ole nähtävissä hierarkian suhteen ristiriitoja. Kokeneen kaartin takana on nyt hyvä mahdollisuus kasvattaa tulevaisuuden vastunuunkantajia, joiden tausta uudessa seurassa selkeästi pidempi. Joukkueen valmennus on niin kokenut, että mitään floppikautta on turha odottaa. Mika Ahosen johtama joukkue luottaa tulevalla kaudellakin pelitavassaan pallonhallintaan ja kerryttää pistepottia kauden aikana varmasti playoffeihin riittävään, tasaiseen tahtiin.
Joukkueesta löytyy edelleen riittävästi rutinoituneita pelaajia Jani Kukkolan johdolla, jonka vuoksi joukkueen sisäinen vaatimustaso on kohdallaan. Runkosarjassa joukkue on edelleen kuuden parhaan joukossa, mutta uuden luominen ottaa aikaa ja siksi helsinkiläisillä saattaa olla tiedossa lyhyt kevät.
Laskimme alempaan keskikastiin kuuluviksi joukkueet sijoilla 7-9 sekä osin julkaisuteknisistä syistä sijan 10, joka olisi voinut kuulua myös ensimmäiseen osaan ennakosta. Samoin keskikastin osalta ennustaminen on hankalaa ja itseasiassa sijat 2-7 voisivat olla oma ryhmänsä. Nähdäksemme 6-7 playoff-joukkueista on helppo arvata, mutta viimeisestä playoff-paikasta käydään kova kilpailu, jossa todennäköisesti mukana ovat tämän osion joukkueet.
LASB
1. Analyysinne viime kaudesta ja sen pohjalta tavoitteet tulevalle kaudelle? Emme onnistuneet viime kaudella tavoitteessamme playoff-paikan saavuttamiseksi. Itse peliä saimme vietyä haluamaamme suuntaan. Keskityimme viime kaudella pallollisen pelitavan kehittämiseen, painottaen suoraa hyökkäämistä organisoitua viisikkoa vastaan.
Joukkue on määrittänyt tavoitteeksi playoff-paikan. Jatkamme pelitavan kehittämistä edellisen kauden pohjalle. Pyrimme harjoittamaan enemmän murto- ja ratkaisumalleja maalintekotilanteisiin, sekä ratkaisupaikkojen parempaa tunnistamista.
2. Harjoittelu: Mitä asioita olette kesän harjoittelussa painottaneet ja miten? Kuinka paljon tapahtumia on ollut, entä lomaa? Olemme menneet lajiharjoittelupainotteisesti, henkilökohtainen taito osana viisikkoa painopisteenä. Oheisharjoittelussa nopeusominaisuudet ovat olleet pääteemana.
Pidimme neljän viikon omatoimisen harjoittelujakson kesällä, jolloin oli myös tarjolla yhteisisä harjoituksia. Ennen omatoimijaksoa harjoittelimme neljästi yhdessä ja kahdesti omatoimisesti. Alkukesän jaksosyklitys oli 3+1 (kova viikko/kevyt viikko) ja omatoimijakson jälkeen siirryimme 2+1 jaksotukseen. Omatoimijakson jälkeen yhteisiä tapahtumia on ollut 4-5 viikossa ja 1-2 omatoimista.
3. Mihin pelin vaiheisiin olette panostaneet ensisijaisesti harjoituskaudella? Miten olette tätä harjoitelleet? Olemme painottaneet suoraa hyökkäämistä organisoitua viisikkoa vastaan. Harjoitustapahtumat ovat vahvasti teemoitettuja pääteemaan ja aliteemoihin. Pyrimme kuljettamaan punaisen langan harjoituksen ensimmäiseltä minuutilta loppuun asti näiden teemojen kehyksessä. Aliteemat koskevat yleisesti osataktisia hetkiä, esim. suoran hyökkäämisen jokin ratkaisumalli (spottipelaaminen). Tavoitteena on luoda viisikolle kollektiiviset vaistot, jolloin pelin muuttuviin tilanteisiin osataan reagoida viisikkotasolla automaattisesti.
4. Millainen on yksittäisen harjoitustapahtumanne rakenne? Lajiharjoituksessa on yleensä oheisharjoittelu-/lämmittelyosio. Tämän jälkeen lajiharjoituspalaveri, jossa käydään harjoituksen tavoitteet läpi, sekä avainharjoitteiden painotukset. Harjoitus harjoitteineen on myös pelaajien nähtävillä ennen tapahtumaa.
Perus lajiharjoitus yksinkertaistettuna koostuu normaalisti noin 10-15 minuutin taito-osiosta. Tämän jälkeen maalivahtilämpö, osataktiikka ja sen vieminen viisikkotasolle.
5. Mitkä ovat pelifilosofiasi kolme tärkeintä periaatetta? Hallitse palloa, sillä hallitset pelin virtausta, paras tapa puolustaa. Selkeät rakenteet tukevat viisikon pelaamista, hyvä puolustusrakenne tukee hyökkäyspelaamista ja päinvastoin. Molemmat tilanteenvaihdot ovat oleellisimmat hetket tuloksenteossa.
Vastaajana päävalmentaja Teemu Varis
ANALYYSI Viime kaudella lahtelaisten ruoriin astunut Teemu Varis uudisti oranssien pelitavan totaalisesti, eikä vanhasta ole jäljellä juuri mitään. Muutos on osoittautunut varsin toimivaksi ja parhaimmillaan joukkue pystyi hallitsemaan pallolla pitkiä jaksoja myös kärkijoukkueita vastaan. Niukasti pudotuspeleistä ulos pullahtamista voidaan monella tapaa pitää silti onnistumisena suhteessa pelaajamateriaaliin. Varsinkin puolustuspää on kaivannut pallollista osaamista.
LASBin pelaajarunko on Justus Kainulaisen lähdöstä huolimatta vain vahvistunut ja mikä tärkeintä, leveyttä löytyy edelliskautta enemmän. Lahtelaisten pallonhallinnan kautta pelaaminen asettaa varsinkin juuri puolustajille korkeat osaamisen standardit ja viime kauden suurimpana ongelmana näyttäytyikin puolustuksen kapeus, josta ei löytynyt riittävästi osaamista kunnianhimoisen pelitavan toteuttamiseen. Varsinkin Miska Mäkisen naaraaminen EräViikingeistä oli tätä osa-aluetta ajatellen nappihankinta.
Kuten yltä voi lukea, on Lahdessa jatkettu viime kaudella aloitettua prosessia edelleen vahvasti pelin ehdoilla. Tämä antaa nuorelle ja kokemattomalle ryhmälle tarvittavaa taktista ja pelitavallista etua suuriin nähden. Selkeä ja fiksu pelitapa helpottaa pelaajien sopeutumista pelissä muuttuviin tilanteisiin. Vahva yhteinen kieli mahdollistaa sen, että lahtelaiset taistelevat illasta toiseen tasapäisesti sarjapisteistä jopa kärkijoukkueita vastaan.
Haasteena joukkueella on edelleen pelitavan vaatima maltti. Pallon hallitseminen ja sen kärsivällinen kierrättäminen avaa ennemmin tai myöhemmin halutut välit puolustavan viisikkoon, mutta varsinkin matalalta puolustavia joukkueita vastaan se vaatii nöyryyttä pysyä suunnitelmassa. Harjoitusotteluissa on ollut nähtävissä edelleen, että ajoittain haastoja tehdään pallon kanssa mahdottomiin väleihin. Näistä tilanteista vastustaja rokottaa lahtelaisia myös tulevalla kaudella.
Toinen selkeä mittari tulee niin ikään matalalta puolustavia joukkueita vastaan. Suoria hyökkäyksiä ja murtotilanteita harjoitellut ryhmä ei pääse matalalta puolustavia vastaan suorista hyökkäyksistä kovin helposti maalintekotilanteeseen, jolloin LASB on pakotettu siirtymään hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseen. Yksi avainkysymyksistä saattaakin olla, kuinka pitkälle lahtelaiset ovat saaneet jalostettua hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisen rakenteet. Tiiviitä busseja tai mökkejä vastaan tämä testataan toden teolla.
Viime kauden alla avoimesti naureskeltiin LASBin valmentajavalinnalle, mutta ei naurata enää. Pedantiksi “haukuttu” Varis on luonut joukkueelle selkeän pelillisen identiteetin ja saanut kasvatettua seuran imua varsinkin nuorten pelaajien kohdalla. Vaikeuksia on odotettavissa vastaiskuja kärkkyviä laadukkaita joukkueita vastaan, mutta avoimemmissa peleissä sarjapisteitä pudonnee tasaiseen tahtiin. Vahvistuneelle ryhmälle voi povata hyviä mahdollisuuksia pudotuspelipaikkaan. LASB voi jopa olla kauden positiivinen yllättäjä.
Sijoitus: Taistelee viimeisistä playoff-paikoista, sijoitus 7-9.
Miika Peltonen
Happee
Happee ei vastannut kysymyksiimme
ANALYYSI Viime kaudet liigan kärkikahinoissa viettänyt Happee suoritti pienoisen yllätyksen selviytymällä aina Supefinaaliin asti. Etenkin Seppo Pulkkisen siirtyminen sivuun valmennuksesta oli erittäin suuri muutos. Toisaalta edellisen kauden hieman sekava tilanne kärkijoukkueiden osalta yhdistettynä Happeen pitkään yhdessä olleen ryhmän rutiiniin antoi tälle hyvän mahdollisuuden.
Tulevalle kaudelle joukkue on kuitenkin muuttunut melko suuresti. Kun katsotaan joukkueen pelitapaa vasten, ovat Jonne Junkkarisen ja Otto Tikan menetykset eittämättä merkittäviä. Lisäksi joukkueen ydinryhmästä poistui monia muita tärkeitä pelaajia, kuten Kaapo Savinainen, Asko Huisman, sekä Topi Kuosmanen.
Tulopuolella Happee puhutti salibandy-yhteisöä aina kansainvälisestikin hankkimalla Mika Kohosen pelaamaan vielä kaudeksi kotiseuraansa. Mikko Immosen tulo Sveitsistä on myös joukkueelle merkittävä lisä, sillä hyökkäysten päättäjänä hän sopii ryhmään hyvin.
Joukkueen kärki Jami Mannisen ohella on edelleen terävä - erityisesti jos Peter Kotilainen palaa aiempien kausiensa kuntoon. Nyt pörssejä tarvittaisiin taas tasaiseen tahtiin. Toisaalta koetut muutokset avaavat mahdollisesti muutamalle lupaavalle juniorille paikkoja nousta esiin. Se itse asiassa on Happeen menneisyyteen ja joukkueen runkoa vasten peilaten merkittävä asia, sillä vahva paikallisuusaste on joukkueelle ollut aina merkittävä tekijä. Siinä missä nykymenestyksen rungon muodostava vahva sukupolvi on tietyn aikaikkunan sisällä poistumassa, olisi erittäin tärkeää nostaa taustalta hiljalleen uusia vastuunkantajia.
Happeen peli perustuu hyvin vahvasti epäorganisoitujen tilanteiden vahvaan ratkaisukykyyn. Joukkue kykenee hyvin nopeasti kaaoksen keskellä organisoitumaan vaaralliseen hyökkäykseen. Tähän heillä riittää pelitaitavia pelaajia, jotka ovat kasvaneet kyseiseen pelityyliin jo kenties ihan harjoitusolosuhteidenkin kautta. Toisaalta heille ominainen pelitapa on yhä hauraampi, mitä enemmän joukkueet kykenevät organisoimaan ja strukturoimaan pelaamistaan. Pahin uhkakuva on siinä, että joukkue joutuu itselleen edullisen aseman vuoksi luomaan peliin kaaosta. Harjoitteluprosessi tätä kohden on kaikkea muuta kuin yksinkertaista.
Happee pelasi viime kaudella tuloksiensa ohella melko ailahtelevan ja jopa myrskyisän kauden. Pelin ylä- ja alarekisterin välinen skaala oli melko laaja ja nämä uhkakuvat ovat edessä tulevaakin kautta ajatellen. Tietynlaiselle luomupelaamiselle perustuva pelaaminen on hyvin altis monenlaisille vaikutteille, sillä yhtä selkeää ja dogmaattista, vaikeiden hetkien yli kannattelevaa rakennetta ei ole kovin selkeästi nähtävissä. Tässä kohtaa katseita kääntyy Mika Kohosen suuntaan. Kykeneekö hän tuomaan stabiliteettia joukkueen pukukoppiin ja sitä kautta tuomaan pelaamiseen jotain. Kolikon kääntöpuolena on se, kuinka paljon joukkue joutuu sopeutumaan Kohosen pelaamiselle. Happeen hirvirytkettä kun on hankala yhdistää Kohosen pelaajaprofiiliin.
Koska kilpailu kärkiryhmässä on viime vuoden jälkeen merkittävästi vahvistunut, on Happee mahdollisesti yksi kauden ns. Negatiivisistä yllättäjistä. Näiden skenaarioiden edessä kysytään valmennusjohdolta vahvaa pelitavallista johtajuutta. Se, löytyykö sitä, määrittää paljon Happeen tulevan kauden sijoitusta
Sijoitus: Taistelee playoffeista ulos pullahtamista vastaan, sijoitus 7-9.
Mikael de Anna
Indians
Indians ei vastannut kysymyksiimme
ANALYYSI Heimon kohdalla olisi helppo sanoa, että Heikki Iiskolan ja Santeri Toropaisen menetys on yksinkertaisesti liikaa, mutta toisaalta joukkue on ollut jo usean kauden ajan liigan vahvimman pelillisen prosessin aallonharjalla. Iiskolaa ja Toropaista ei toisin sanoen edes tarvitse korvata, koska Indiansilla on kyky korvata menetetyt pelaajat uusilla vahvan pelillisen identiteetin turvin.
Eikä joukkue ole menetyksien jälkeenkään heikko. Siitä pitää huolen Valtteri Kainulainen, jota voidaan pitää yhtenä liigakenttien parhaana pelaajana. Säestäjinä löytyy Aaro Astalan ja Otto Lehkosuon tasoisia pelimiehiä unohtamatta divarissa hurjaa jälkeä tehnyttä Kevin Nylundia, joka voi olla koko kauden jokerikortti liigassa. Indiansin joukkueesta löytyy edelleen tarvittava määrä laatua.
Joukkue on pelannut menneillä kausilla vahvasti pallonhallinnan kautta, eikä pelillinen identiteetti ole harjoituspelien perusteella muuttunut. Mikko Laurikaisen valmentama ryhmä välttää viimeiseen asti pallosta luopumista ja se tuottaa yleensä ajan kanssa vastustaja viisikon väleihin ratkaisevat aukot. Kärsivällinen kierrättäminen ja pitkät pallorallit tulevat ensi kaudellakin tuottamaan vastustajalle erittäin vaikeita hetkiä, kun varsinaiseen prässipeliin pääseminen espoolaisia vastaan on vaikeaa.
Selkeitä vaikeuksia joukkue koki harjoitusottelussa LASBia vastaan, kun vastassa oli toinen pitkiin palloralleihin luottava joukkue. Haasteeksi muodostuukin ottelut, joissa espoolaiset ovat pakotettuja puolustamaan pitkiä aikoja. Tämä tekee Indiansista myös toisaalta haastavan vastustajan, koska on päätettävä lähestyykö ottelua matalalta puolustaen vai pallonhallinnan kautta. Mikäli eväitä pallolla pelaamiseen ei ole, on Indiansia vaikea voittaa.
Espoolaiset kisaavat LASBin kanssa tasapäisesti viimeisestä pudotuspelipaikasta, mutta kärjen kapeus pudottaa Indiansin kevään pelien ulkopuolelle.
Sijoitus: Taistelee viimeisistä playoff-paikoista, sijoitus 7-9.
Miika Peltonen
Steelers
1. Analyysinne viime kaudesta ja sen pohjalta tavoitteet tulevalle kaudelle? Viime kaudella ei saatu joukkueesta kaikkea potentiaalia irti. Keväästä asti ollaan pyritty parantamaan jokaista osa-aluetta. Tavoite on parantaa arjessa pieniä asioita pikku hiljaa.
2. Harjoittelu: Mitä asioita olette kesän harjoittelussa painottaneet ja miten? Kuinka paljon tapahtumia on ollut, entä lomaa? Harjoittelussa ollaan pyritty salin ja fysiikan osalta panostettu monipuoliseen harjoitteluun. Joukkueella on ollut 4-5 harjoitusta viikossa, joista osa on ollut ohjattua ja osa omatoimista harjoittelua. Lomaa pidimme pienissä pätkissä noin kolme viikkoa.
3. Mihin pelin vaiheisiin olette panostaneet ensisijaisesti harjoituskaudella? Miten olette tätä harjoitelleet? Pelityyliä olemme pyrkineet viemään aktiivisempaan suuntaan joka osa-alueella. Haluamme olla aktiivisia pallollisena ja pallottomana.
4. Millainen on yksittäisen harjoitustapahtumanne rakenne? Huolelliset alkuveryttelyt fysiikkavalmentajien suunnitelman mukaan, jonka jälkeen lajiharjoituksessa päivän tai viikon teeman vieminen läpi 1h-1.30h. Lopuksi loppuveryttelyt. Yksittäisen harjoituksen rakenne riippuu siitä, mitä viikko- ja harjoitussuunnitelma pitää sisällään.
5. Mitkä ovat pelifilosofiasi kolme tärkeintä periaatetta? Hallitse pallolla Hallitse pallottomana Muista nauttia ja kehity pelaajana sekä ihmisenä
Vastaaja päävalmentaja Petri Kemppainen
ANALYYSI Steelers oli kahden vuoden ajan pelitavallisesti kenties koko sarjan suurimpia pettymyksiä. Apu haettiin läheltä, kun Hämeenlinnassa suuresti pidetty Petri Kemppainen astui kesän alussa teräsmiesten ruoriin. Kemppainen tuo ryhmään kaivattua jämäkkyyttä ja samaan aikaan hän on taitava luomaan joukkueeseen positiivisen ilmapiirin.
Aiempina kausina Steelersillä on ollut joitakin kokeneita pelaajia, jotka ovat miettineet pitkään jatkoaan ja saaneet lopulta palata ryhmään vielä kesken kaudenkin. Tälle kaudelle ryhmä on lyöty lukkoon ajoissa, mikä osaltaan helpottaa viisikon yhteisen sävelen löytymistä kentällä. Kolikon kääntöpuolena voidaan pitää samalla joukkueen nuorentumista, mikä aiheuttaa kauden aikana varmasti haastetta liigavauhtiin tottumisessa.
Oikeana ratkaisuna kesän kannalta voidaan pitää sitä, että joukkue on lisännyt lajiharjoittelun määrää kesän aikana. Pelitavallisesti Kemppainen osaa organisoida puolustuspelaamisen edelliskautta tiiviimmäksi, mikä saattaa osaltaan tukea joukkueen pallollista pelaamista.
Vaikka Steelersin pelaaminen tulevalla kaudella on varmasti ryhdikkäämpää, se kärsii silti osittain samoista ongelmista kuin edellisilläkin kausilla. Täsmällinen hyökkäyspelin rakenne puuttuu, eikä "aktiivisuus" pallollisessa pelissä sinänsä ole positiivinen asia ellei se ole tarkoituksenmukaista. Sen vuoksi negatiiviset tilanteenvaihdot heikossa viisikon tasapainossa tulevat näkymään edelleen vastustajan maalisarakkeessa.
Ville Lastikka, Nico Jonaeson ja Santtu Pohjonen pitävät huolen siitä, että Hämeenlinnassa ei tarvitse pelätä sarjapaikan puolesta. Akilleen kantapääksi muodostunee pallollisen pelaamisen organisointi, jonka osaajaa kaupungista ei löydy. Siksi pudotuspelipaikka jää haaveeksi.
Sijoitus: Taistelee putoamiskarsintoja vastaan, sijoitus 10.
Suomen hävitessä ennätyksellisesti lukemin 10-6 Sveitsille viikonlopun EFT-turnauksessa, syntyi maalikoosteen perusteella useampi Sveitsin maali Suomen heikosti organisoidun korkean prässin (ja Sveitsiltä onnistuneen paineen alta pelaamisen) seurauksena. Myös Ruotsia vastaan useampi maali syntyi vastaavista tilanteista. Tässä pohdintaa Suomen prässipelaamisesta sekä “aktiivisen” karvauspelin nykytilasta salibandyssa. Tekstin tarkoituksena ei ole suoraan esittää yhtä oikeaa tapaa ylhäältä prässäämiseen, vaan haastaa valmentajia selkiyttämään joukkueidensa taktisia periaatteita ja pohtimaan niiden perusteluja. Materiaalina on käytetty näissä analyyseissa vain maalikoostetta arkisista syistä. Koko pelin katsomolla olisi saanut paremman kuvan näistä asioista, mutta jo koosteiden pohjalta jotkin ongelmat ovat selkeitä.
Sveitsi-Suomi
Lista maaleista, jotka tässä ottelussa syntyivät vastustajan pelatessa puolustusalueeltaan Suomen prässäyksen ohitse on seuraava: 2-4, 3-4, 4-5, 8-5
Video 1. Ottelun maalikooste
Sveitsin 2-4 kavennusmaalissa Suomi antaa aivan erän lopussa heikon hyökkäyksen jälkeen jatkopaineen hyökkäysalueellaan. Kapanen peittelee syöttöjä taakseen, eikä pysty paineistamaan pallollista tarpeeksi läheltä estääkseen pitkän syötön. Toinen laitahyökkääjä näyttää kävelevän maalin edustalla, eikä käytännössä puolusta tilanteessa. Sveitsin puolustaja saa kämmenen vapaaksi, heittää pitkän ja hyökkääjä karkaa tästä syötöstä läpiajoon erän viime hetkellä.
Kuva 1. Sveitsin puolustaja pääsee avaamaan peliä kämmeneltä pitkällä syötöllä paineen viipyessä
Taktiset prinsiipit (ykköstaso): jos joukkue nostaa viisikkonsa ylös prässätäkseen, jää tilaa alakertaan. Jos prässin tarkoitus on riistää pallo heti hyökkäysalueella, on tärkeää nostaa viisikko tiiviinä ylös ja estää pitkät syötöt suoraan puolustusalueelle. Pitkien syöttöjen häiritseminen olisi loogisesti pallollista painestavan yksi tärkeimpiä tehtäviä. Paine pallolliseen vastustajaan ja riiston uhka mailahäirinnällä aiheuttavat samalla kiirettä ja haastavat nopeiden ratkaisujen laadun. Prässäävä joukkue voi lisäksi sopia pyrkimyksestä ohjata vastustajaa esimerkiksi lähempää laitaa kohti tai kätisyyden mukaisesti rystylle. Valitussa suunnassa tulisi tällöin olla ensimmäiselle paineistajalle apu, jolloin saadaan vaikean pienen tilan kuljetuksen aikana riistoyritys aikaan tuplaamalla.
Sveitsin 3-4 maalissa Suomi on murtautunut hyökkäysalueelle, mutta menettää pallon ja antaa sen jälkeen jatkopaineen. Kapanen juoksee kulmaan paineistamaan pallollista, joka pyörähtää laidan puolelle rystylle ohi. Kuvista näkee miten Tatu Väänänen yrittää tuplata pallolliseen, mutta sveitsiläinen saa riittävästi tilaa pelatakseen pallon ohi Suomen prässin. Tuloksena on lopulta 2vs1-tilanne, jossa syötön saanut pelaaja pääsee laukomaan pallon ohi Suomen maalivahdin.
Kuva 2. Sveitsin prässinpurkua 3-4 -maalissa
Tässä 3-4 -maalia edeltävässä prässäyksessä Suomen joukkueen toiminta on lähellä sellaista, mitä nopeaan riistoon pyrkivältä korkealta prässiltä odottaisi. Sveitsin pallollinen kääntyy tai ohjataan kääntymään rystylle laidan puolelle paineen alta, jolloin Väänäsellä on kohtuullinen mahdollisuus onnistua riistossa. Lähemmäs sijoittumalla kakkostasolta ehtisi aiemmin mukaan tuplaukseen ja vielä painottoman laiturin sulkiessa vastustajalta toisen suunnan, voisi Kapanenkin paineistaa pallollista tehokkaammin. Nyt vastustajalle on tarjolla tilaa molemmissa suunnissa ja Kapanen joutuu tekemään ratkaisun ensin, jos haluaa varmistaa että pallollinen ohjataan laidan puolelle.
Kapanen puolustaa tässäkin tilanteessa yksin isossa tilassa vastustajan pallollista, mutta ohjaa vastustajan laidan puolelle. Hän ei kuitenkaan yksin pysty palloa riistämään, vastustajaa pysäyttämään tai pakottamaan vastustajaa heikkoon syöttöön. Väänänen tukee Kapasta, muttei ehdi estämään syöttöä tässä tilanteessa. Kapanen ei myöskään pysy aivan vastustajan iholla ohituksen jälkeen, vaan juoksee alaspäin keskemmällä kenttää.
Sveitsin 8-5 -maalissa tilanne oli vastaava kuin edellä. Suomen pelaaja paineistaa kulmassa pallollista, mutta kun hänestä pyörähdetään ohi, juoksee kakkostaso alta pois. Näin pallolliselle riittää yksinkertaisesti Pylsyn ohitus ja selkänsä takana pitäminen, jotta hän saa tuoda pallon Suomen alueelle saakka ylivoimahyökkäyksessä.
Kuva 3.Sveitsillä on syvässä 2vs1 -tilanne ja kokonaisuudessaan meneillään on 4vs3-hyökkäys.
Video 2. Sveitsin 8-5 -maali
Kun tällä tavalla pallollisen paineistaminen korkeassa 2-2-1 -prässissä jätetään yhdelle pelaajalle 1vs1, on tuloksena vastustajan ylivoimahyökkäys aina jos ei paineistaja “voita omaa kaksinkamppailuaan”. Tällöin voidaan kyseenalaistaa korkean alueellisen 2-2-1-karvauksen käyttö. Ei ole realistista odottaa, että pallollista paineistava pelaaja pystyy yksin isossa tilassa estämään kaikki kuljettamalla tapahtuvat ohitukset - ainakaan jos joukkueiden materiaalit yksilötasolla ovat kohtuullisen tasaisia.
Jos pallo halutaan riistää ylhäällä “väkisin” ja kohtuullisella varmuudella, ei voi jättää vastuuta pallon riistämisestä ensimmäiselle prässääjälle ikäänkuin 1vs1-tilanteena joka hänen on voitettava. Tila ja aika on pelattava pois kollektiivisesti viisikon yhteistoiminnalla ja ensimmäistä paineistajaa tuettava vähintään toisesta suunnasta, jonne peli ohjataan. On eri asia jos vain halutaan pakottaa vastustaja nopeaan pelin avaamiseen, on sen sijaan huolehdittava puolustusvalmiudesta riiston sijaan.
Taktiset prinsiipit (kakkostaso): Kun ensimmäisen tason pallollista prässäävä pelaaja pakottaa vastustajaa nopeaan ratkaisuun, on yksi tavoite yleensä että tämä ratkaisu olisi paineen alla heikkolaatuinen tai vaikea. Tällöin lähimpien joukkuetovereiden on mahdollista katkoa heikkolaatuisia syöttöjä tai tuplata pallollista vastustajaa sopivalla hetkellä, kun tämä yrittää pienessä tilassa kuljettaa palloa pelaajien välistä. Kakkostason sijoittuminen riippuu joukkueen sopimuksesta, mutta kovin kaukana ensimmäisestä tasosta se ei voi olla, jos riistoa todella halutaan tavoitella hyökkyäsalueella. Otetaan tietoinen ja perusteltu riski, mikä vaatii paljon puhuttua "pelirohkeutta". Tämän rohkeuden on näyttävä erityisesti kakkostason pelaajien osalta toiminnassa ja sijoittumisessa, sitoutumisessa joukkueen pelitapaan. Omalle puolustusalueelle on uskallettava jättää vastustajalle jopa ylivoimatilanne, jolloin prässätään alueellisesti ylivoimalla. Onnistuneesta riistosta syntyy näin hetkellinen ylivoimahyökkäys.
Kakkostason tehtävä nopeaan riistoon pyrkivässä prässissä on siis sijoittua riittävän lähelle tehdäkseen tilan pieneksi vastustajan palloa lähimmille pelaajille. Jos sitten ensimmäisen tason karvaajaa ohitetaan kuljettaen, lähimmät pelaajat voivat paineistaa pallollista edestä ja riistoon pyritään heti ohitusyrityksen tapahtuessa. Kakkostason etäisyys ensimmäisestä tasosta on oleellinen valinta sen suhteen, päästäänkö näihin riistoihin riittävällä todennäköisyydellä. Muussa tapauksessa jää vähiten huonoksi vaihtoehtoksi alivoimainen puolustustilanne ja juoksu omalle puolustusalueelle. Jos prässin tarkoitus nopean riiston sijaan on ainoastaan häiritä vastustajan rakentelua ja pakottaa avaamaan peli nopeasti, voi kakkostaso sijoittua myös alemmas. Tällöin prässin idea on täysin erilainen ja muodoksi saattaisi sopia esimerkiksi yhden kärkipelaajan 1-2-2, jotta puolustustasapaino säilyy parempana.
Valitettavasti 4-5 -maalia edeltänyt tilanne on leikattu pois ja koosteessa näkyy vain epäonnistunut tuplaus maalin takana. Hieman vastaava tilanne nähtiin kuitenkin Ruotsi-ottelun 0-1 -maalissa.
Suomi-Ruotsi:
Tässä ottelussa heikon prässin purkautumisesta syntyneet maalit olivat: 0-1, 0-3 ja 4-5. Näistä viimeisin syntyi pienellä viiveellä prässin purkautumisen jälkeisestä epäorganisoidusta tilanteesta.
Video 3. Maalikooste ottelusta Suomi-Ruotsi (heti alussa 0-1 -maali)
Ottelun avausmaali näyttää syntyvän jo hetken kestäneen prässin purkautuessa kahden puolenvaihdon jälkeen. Samalla Suomen karvin kakkostaso on jo karannut kauaksi pallosta huolimatta siitä, että ensimmäisen puolenvaihtosyötön jälkeen prässäämiselle olosuhteet ovat hyvät. Ruotsin puolustaja on jäämässä yksin kulmaan ja tuet ovat kaukana. Kulmassa painetta antava Johansson paineistaa siten, että right-kätinen pallollinen pääsee kiertämään maalia. Salin sijoittuu maalin eteen ja aloittaa tuplaamisen kun pallo on jo kuljetettu maalin taa. Tästä on helppo työ syöttää pallo laidalle, josta prässi purkautuu suoraviivaisesti 2vs1-tilanteeseen ja lopulta takatolpilta Suomen maaliin.
Kuva 4. Piirros Ruotsin 0-1 -maalista. Salin epäröi maalin taakse tuplaamista ja on sen suhteen myöhässä kun lopulta päättää tuplata. Suomen kakkostason pelaajat ovat kaukana ja näyttävät epäröivän juostako ylös vai alas kentän suunnassa. Ruotsi pelaa helposti kahdella syötöllä syvään 2vs1 -tilanteen.
Taktiset prinsiipit: Emme tiedä miten prässäämisista Suomen joukkueen kesken on sovittu, mutta tässä tilanteessa epäröinnistä johtuen tehokas tuplaus päädyssä maalin takana ei onnistu. Maalin taakse tuplatessa on fiksua saada paine kahdella pelaajalla ajoissa siten, että maalikehikko auttaa syöttölinjojen tukkimisessa. Maalikehikko haastaa myös tuplaamaan ehtimisen ja yksi hyvä vaihtoehto on ajoittaa tuplaus jo ennen kuin vastustaja ehtii kunnolla maalin taakse. Nyt viiveestä sekä osin kakkostason peruuttamisesta johtuen Ruotsi saa helposti yhdellä syötöllä ylivoimahyökkäyksen.
Ruotsin 0-4 -maalissa Suomi pyrkii epäonnistuneen rakentelun päätteeksi antamaan jatkopaineen Ruotsin päätyyn. Tällä kertaa pallolliseen painetta antaa Salo, Johanssonin odotellessa takatolpilla. Kulmassa painetta antava pelaaja on jälleen yksin, alueellisesti jopa kolmea sinistä pelaajaa puolustamassa. Suomen muoto muistuttaa jonoa Johanssonia lukuunottamatta. Näin Ruotsi pelaa helposti kahdella syötöllä pallon ulos paineen alta keskustaan. Takamatkalta lähtevä Johansson ei ehdi puolustamaan Samuelssonia johtuen lähtötilanteesta, vaikka nopea pelaaja onkin.
Kuva 5. Ruotsin 0-4 -maali piirroksena
Video 4. Ruotsin 0-4 maali videona
Taktisesti tässä tilanteessa oleellista on prässin aloitus heikon hyökkäyksen rakentelun päätteeksi, jolloin pelaajien on hankala ehtiä yhdessä prässäämään tiiviinä muotona. Hyvä hyökkäyspeli tuo viisikon hyökkäysalueelle yhtenäisenä ja haastaa puolestaan vastustajan puolustuksen sekä vastahyökkäyspelin organisointia.
Koosteessa on jälleen leikattu 4-5 -maalin alku lyhyeksi. Tässä tilanteessa Suomen viisikko reagoi epäonnistuneen prässin jälkeen hyvin ehtien puolustusalueelle varsin ripeästi. Viisikko ei kuitenkaan ehdi järjestäytyä kunnolla puolustamaan, eikä myöskään Kivilehdon riiston hetkellä vastahyökkäykseen lähtöön. Sekavan vaiheen lopuksi Ruotsin puolustaja pääsee laukomaan pallon lopulta maaliin. Tämä toimii osittain myös esimerkkinä siitä, että Ruotsin hyvän hyökkäyksen hetkellä Suomen puolustus on epäorganisoitunut. Tällöin on vaikea aloittaa vastahyökkäystä laadukkaasti.
Esimerkkikysymyksiä ja vastauksia korkean prässin organisoinnin periaatteissa:
Milloin on hyvä aloittaa prässäys korkealta? Esimerkiksi hyvän hyökkäyspelin päätteeksi tai puolustusalueelta työntämällä sopivissa tilanteissa.
Mitkä ovat ensimmäiset tärkeimmät toimet prässin alussa? Ykköstason toimien määrittely, valinnat ohjaamisen suhteen ja painottoman laitahyökkääjän vastuut, esim. tuplausvalmiuteen sijoittuminen, syöttöjen peittely tai tuplaus suoraan.
Halutaanko pallo riistää pallolliselta, katkomalla syöttö ylhäällä vai ehkä vasta keskialueella? Vai halutaanko vain pakottaa vastustaja hyökkäämään nopeammin?
Miten kakkostason tulee sijoittua ykköstasoon nähden ja millä periaatteilla se toimii? Sijoittuuko kakkostaso vastustajien vai etäisyyden perusteella? Sijoitutaanko vastustajan etu- vai takapuolelle? Esimerkiksi kakkostaso sulkee painottoman laidan ja pyrkii sijoittumaan vastustajan etupuolelle riittävän lähelle tuplaamisvalmiuteen - tai sijoittuu vastustajan taakse mutta pyrkii katkomaan hitaampia syöttöjä ja paineistamaan vastaanottajan haltuunoton hetkellä.
Miten prässimuodon sisällä olevat vastustajan pelaajat puolustetaan? Esimerkiksi keskituki, joka usein on palloa lähellä keskustassa voidaan merkata iholta.
Mitä tapahtuu jos vastustaja ohittaa kuljetuksella ensimmäisen paineistajan? Tuplataanko suunnasta riippumatta?
Miten alimmainen pelaaja toimii prässin mukana estämässä vastustajan ylivoimahyökkäyksiä?
Aktiivisuussääntö ja prässipelaaminen
Yllä on tarkasteltu Suomen maajoukkueen, siis salibandyn ehdottoman eliittijoukkueen tämänhetkistä korkeaa prässiä. Esitetyt ongelmat kielivät kenties siitä, että laadukas ja toimiva korkea prässi ei ole yleistä myöskään seurajoukkueissa (spekulaatiota: eikä sitä välttämättä kovin ahkerasti työstetä arjessa). Korkealta prässääminen ei ole salibandyssa helppoa. Jatkopaineet hyökkäyksen päätteeksi pääsee antamaan edullisesta lähtötilanteessa ja otteluiden lopulla on karvattava korkeammalta isollakin riskillä joka tapauksessa. Laadukas ja jatkuvampi korkea prässi vaatisi täsmällistä organisointia ja yhtenäistä viisikkopeliä. Yksilön fyysinen suorituskyky ei poista viisikkopelin ongelmia.
Korkealla alueellisella prässillä on ehdottomasti paikkansa joukkueiden taktisessa työkalupakissa. Vastustajan pelatessa laadukasta hitaampaa hyökkäyspeliä saattaa olla edullista häiritä ajoissa heidän rakenteluvaihettaan, jotteivät he pääse toimimaan mukavuusalueellaan. Suosittu tapa tällaiseen aktiiviseen puolustuspeliin on sveitsiläistyylinen (Kettusen maajoukkueenkin viime MM-finaalissa käyttämä) 1-2-2, jossa kärki häiritsee rakentelua ja neljä pelaajaa saadaan pallon alle. On kuitenkin eri asia lähteä itse riistämään palloa viisikon voimin, kuin häiritä ja pyrkiä pakottamaan avauspeliä yhden kärjen paineistuksella.
Tulevalle kaudelle salibandyn kansainvälinen liitto IFF tuo lajiin "aktiivisuussäännön", jonka mukaan esimerkiksi johdolla oleva joukkue ei saisi jäädä oman maalinsa taakse odottelemaan ajan kulumista. Näin johdolla oleva joukkue ei periaatteessa enää voi "pakottaa" tappiolla olevaa prässäämään päädystä saakka, vaan olisi velvoitettu itse etenemään pallon kanssa. Tappiolla olevan joukkueen ei siis ehkä tulevaisuudessa tarvitse prässätä näin, koska se voi saada vapaalyönnin silloinkin kun johdolla oleva joukkue ei hyökkää aktiivisesti.
Voidaan kysyä passivoiko tällaiset sääntömuutokset peliä sen aktivoinnin sijaan? Isommassa kuvassa ja pelin kehityksen kannalta se (riippuen käytännön tuomaritulkinnoista) saattaa vähentää tarvetta harjoitella toimivaa korkeaa prässiä. On edullisempaa pudottaa viisikko puolustusalueelle ja odottaa vastustajan hyökkäystä järjestäytynyttä puolustusta vastaan, mikäli säännöt pakottavat hyökkäämään - sen sijaan että peli siihen kutsuisi. Peli on kahden joukkueen välistä dialogia, eikä toisen joukkueen peliä voi aktivoida vaikuttamatta vastustajan pelaamiseen. Itse toivon, että joku joukkue aivan liigatasolta uskaltaisi jälleen etsiä kilpailuetua aggressiivisesta prässäyspelistä ja näyttäisi siten esimerkkiä, miten saada sellainen toimimaan. Ennen pitkää tämä todennäköisesti tulee tapahtumaan.
Olemme twitterissä puhuneet paljon organisoidun hyökkäyspelaamisen puolesta. Tämä johtuu osittain siitä, että olemme vasta lähestymässä salibandyssa aikaa, jolloin organisoitu hyökkäyspelaaminen yleistyy. Normaali tilanne on se, että pallottoman pelaamisen organisointia hiotaan ja pallollinen pelaaminen jää pelaajien “luovuuden” varaan.
Heti aluksi on hyvä todeta, että pelaajat pelaamassa peliä täysin selkärangastaan ei ole luovuutta. Kuten kaikessa ihmisen toiminnassa, on rakenteella ja struktuurilla sisäänrakennettu merkitys. Tunnistettava struktuuri on se, joka lopulta mahdollistaa “luovuuden”. Otetaan esimerkkinä liikennevaloissa seisova henkilö. Kiireisenä hän haluaa mennä tien yli jo ennen vihreitä valoja. Koska hän ymmärtää liikenteen struktuurin ja sen kompleksisen yhteistyön, kykenee hän tekemään havaintojensa perusteella “luovan” päätöksen kävellä tien yli punaisten valojen vielä palatessa.
Joukkuepelissä luovuus on joukkueen peliä edistävää toimintaa pelin sääntöjen rajaamissa puitteissa. Se että joukkue on harjoitellut yhteisiä periaatteita tilanteiden ratkaisuun, edistää joukkueena luovasti toimimista. Viisikko voi sopeutua tilanteisiin luovasti eli peliä edistävästi, noudattaen näitä yhteisiä periaatteita, mutta mukautuen vastustajien toimintaan. Eräs komiikkaa tekevä ystäväni sanoi hyvin, että pelaajat pelaamassa vain selkärangastaan on illuusio. Sen harhan luo hyvä pohjatyö.
"World of coordination is vast - The basic building blocks are few" -Scott Kelso
Hyvin organisoitu puolustuspeli luo edellytykset vaarallisten vastahyökkäysten käynnistämiseen. Toisaalta kaksi pelaajaa ei voi esimerkiksi ryhtyä tuplaamaan kulmiin ilman, että sillä on välittömät vaikutukset muun viisikon pelaamiseen ja puolustuksen tiiviyteen muulla puolustusalueella. Riippuen toteutuksesta, se vaikuttaa myös joukkueen kykyyn lähteä tehokkaisiin vastahyökkäyksiin.
Täysin samasta syystä ei ole aivan sama pelataanko hyökkäyspeliä vai organisoitua hyökkäyspeliä. Seurasin twitterissä sivusta keskustelua, jossa hyökkäyspelin toimivuutta perusteltiin tehtyjen maalien määrällä. Todellisuudessa tuo luku ei kerro vielä mitään hyökkäyspelaamisen laadusta. Mikäli haluamme oikeasti perustella hyökkäyspelaamisen laatua tilastoilla, on mukaan otettava myös omiin päästetyt maalit.
Miksi? Koska huippuunsa organisoidun hyökkäyspelaamisen tarkoitus on paitsi hyökätä laadukkaasti, niin myös negatiivisen tilanteenvaihdon hetkellä puolustaa laadukkaasti. Joukkue, jonka hyökkäyspeli on hyvin organisoitu, on hyvät valmiudet päästää vähemmän maaleja salibandyssa. Ja koska tilanteenvaihtohetket ovat salibandyssa todella tärkeitä, puhumme pelin voittamisen kannalta isoista asioista. Tämä korostuu erityisesti Salibandyliigassa, jossa ei ole turvallista paikkaa menettää palloa pelissä.
Hyvin organisoitu peli on jatkumo, jossa jokainen pelin vaihe tukee toisiaan. Käytännössä se tarkoittaa pelaamiseen luotuja rakenteita. Hyökkäyspelissä rakenteiden avulla mahdollistetaan pallolliselle pelaajalle mahdollisimman monta syöttösuuntaa jokaiselle pelin hetkelle, joista hän voi luovilla ratkaisuilla valita oikean. Samaan aikaan näitä periaatteita mietitään sellaisiksi, että tilanteenvaihtohetkellä joukkue ehtisi mahdollisimman hyvin myös puolustamaan. Organisoitu hyökkäyspelaaminen vähentää siis pallonmenetyksiä ja epäorganisoituja puolustustilanteita.
Tästä päästää myös ei-organisoidun hyökkäyspelaamisen ongelmaan. Kun hyökkäyspelaaminen perustuu pelaajien keskinäiseen soveltamiseen, pallollinen pelaaja joutuu jatkuvasti tilanteisiin, joissa hän joutuu vetämään ratkaisuja ja toimintamalleja hatustaan viisikon yhteistyön ollessa puutteellista. Mitä paremmin vastustaja puolustaa ja laittaa hyökkäävän pelaajan tekemään nopeita päätöksiä, sitä todennäköisemmin näiden päätösten laatu on vaihtelevaa. Samalla joudutaan tilanteisiin, jossa pallo menetetään vastustajalle heikossa kenttätasapainossa, jolloin ei olla valmiita myöskään puolustamaan laadukkaasti. Silloin ei auta puheet huolellisuudesta, heikosta pallollisesta pelaamisesta, yksinkertaistamisesta tai henkilökohtaisista virheistä. Silloin tarvitaan täsmällisyyttä.
Täsmällisyyden on ulotuttava myös hyökkäyspelin harjoitteluun. Ei riitä, että harjoituksissa piirretään fläpille hyökkäyspelitreeni, jossa pelaajat voivat hyökätä oman mielensä mukaan. Toiminta on vietävä tasolle, jossa hyökkäyspelitreeniin on sisällytetty viisikon rakenteiden ja yhteisten periaatteiden mukainen toiminta. Vain tätä kautta pystymme parantamaan viisikon kommunikointia ja joukkueen kykyä mukautua sen hetkiseen tilanteeseen kentällä.
Tilastojen tuijottamisesta tulisi päästä tilanteeseen, jossa ymmärtäisimme kokonaisvaltaisemmin salibandyn olemusta. Loogisesti ajateltuna tarkka organisointi ei auta vain puolustuspelaamista, vaan myös hyökkäyspelaamista. Pelin eri vaiheiden organisointi on pitkä ja syvällinen oppimisprosessi ensinnäkin valmentajalle hänen pyrkiessään jäsentämään peliä mielessään. Vielä vaativampi ja pidempi prosessi on viedä nämä ajatukset käytännön tasolle, harjoitustilanteeseen ja lopulta pelitilanteeseen. Tämä prosessi nytkähtää eteenpäin vain rehellisellä, oman vajavaisuuden tunnustamisella. Valmentajan itsetunnon pitää olla kunnossa - käden nostaminen pystyyn joukkueen edessä ja oman haavoittuvaisuuden näyttäminen ei ole helppoa. Mutta, eteenpäin se veisi. Valmentajan ja pelaajien välinen dynamiikka muuttuisi ja pelin kehittämisestä voisi tulla yhteinen prosessi. Joka tapauksessa, asetelma olisi reilumpi myös pelaajille, jotka tällä hetkellä liian usein heitetään bussin alle ilman, että heitä edes valmistetaan pelin eri tilanteisiin.
Keskiviikon LASB-podcastin pelipuheosuudessa keskityimme erityisesti SalBa-Steelers -kamppailuun. Kumpikin kesällä vahvistuneista - SalBa ehkä hieman, Steelers huomattavasti - joukkueista oli voittanut liigan avausottelunsa, mutta sen jälkeen ajautunut viiden ottelun tappioputkeen. SalBa vei ottelun nimiinsä lopulta lukemin 9-5. Ohessa vielä muutama Podcastin keskustelua täsmentävä nosto pelistä.
SalBa
SalBa on silminnähden pyrkinyt kehittämään organisoitua hyökkäyspelaamistaan. Erityisesti joukkueen ykköskentällinen (Lehtoniemi-Hyvönen-Vuorinen; Kaerla-Rokosa) kykeni ajoittain pelaamaan mallikkaita pitkiä hyökkäyksiä, joista alla yksi maaliin johtanut pätkä.
SalBan 4-2 johtomaalia edelsi maltillinen rakennusvaihe, jossa Antti Vuorista lukuunottamatta jokainen pelaaja osallistui pelintekemiseen. SalBa liikutti maltillisesti Steelersin viisikkoa ja kykeni murtautumaan Steelersin oikean laidan puolelta hyökkäysalueelle. Jani Lehtoniemen rystypoikittaissyöttö ei ehkä ollut se turvallisin ratkaisu, mutta koska Steelersin viisikkoa oli jo hetken aikaa liikutettu, syöttölinja jäi auki.
Kuva 1: Huomaa Niko Kaerlan kylkiasento heti Steelersin ykköskarvauslinjan takana. Kylkiasento mahdollistaa pelaamisen myös eteenpäin, toisin kuin normaalisti näissä tilanteissa nähtävä negatiivinen peliasento (selkä vastustajan maaliin päin).
Kyetäkseen pelaamaan laadukkaita pitkiä hyökkäyksiä kentällinen tarvitsee joko vahvasti organisoidut ja harjoitellut hyökkäyspelimallit tai älykkäitä pallollisia pelaajia - mieluummin sekä että. SalBan ykköskentällisessä akseli Rokosa-Hyvönen kykenee tulkitsemaan peliä ja rytmittämään viisikon hyökkäyspeliä tilanteeseen sopivalla tavalla. Pisteiden valossa Steelers-ottelussa erottui edukseen erityisesti 96-syntynyt kentällisen vasen laitahyökkääjä Jani Lehtoniemi, joka Rokosa-Hyvönen -akselin tuoman järjestyksen kautta kykeni luomaan kaaosta Steelersin kiusaksi. Lehtoniemen ratkaisut pallollisena pelaajana eivät aina olleet tilanteeseen nähden parhaita mahdollisia - erityisesti kolmannessa erässä opportunismi alkoi karata käsistä. Kentällisen pallollisen pelin laatu auttoi kuitenkin viisikkoa pysymään pääosin yhtenäisenä.
SalBan pystyi ajoittain mallikkaisiin suoriin hyökkäyksiin. Tällä kertaa toteuttajana kakkoskentällinen.
SalBan kahden muun kentällisen hyökkäyspelaaminen ei yltänyt likimainkaan ykköskentällisen tasolle. Kyseessä on varmasti pelaajatyyppikysymys - selkeät hyökkäyspelilliset johtajat ehkä näistä kentällisistä puuttuvat - mutta myös se, että hyökkäyspelin kehittämisprosessi lienee enemmän tai vähemmän alkutaipaleella. Ykköskentälliselläkin nähtiin päällekkäistä sijoittumista murtohetkillä, joten työtä vielä riittää. Emme videoarkistokuvan perusteella näe koko kenttää ja sen myötä viisikon pallottomien pelaajien liikkeiden täsmällisyyden arviointi on vaikeaa, mutta yhtä kaikki, SalBan hyökkäyspelaamisen organisointi on vaiheessa. Siitä huolimatta selkeitä positiivisia signaaleja on nähtävissä ja joukkueelta löytyy nyt ykköskentällisensä osalta viisikko, joka kykenee toimimaan pelitapaesimerkkinä muulle joukkueelle.
SalBan viisikko tunnisti videon kaltaisia tilanteita, joten voi olettaa niitä käydyn läpi. Toiminta ei ollut aina säännöllistä ja täsmällistä, mutta sitä oli nähtävissä. Voidaan näin olettaa, että jonkinlainen pelillinen prosessi on käynnissä. Videossa hyökkäysalueen hyökkäyspelissä pohjalle tarjottava keskituki.
SalBan pelaamisessa yhtenä tukijalkana pysynee kehittyneestä hyökkäyspelistä huolimatta vastahyökkäykset, joita se käynnistää useamman kauden kokemuksella keskustan kautta melko mallikkaasti. Tilanteiden vieminen loppuun ja välttyminen vastahyökkäysten vastahyökkäyksiltä ei ole huippuluokkaa ja tässä voisi olla vielä vähän työsarkaa, jotta peli ei mene kaahaamiseksi.
Ottelussa nähtiin myös hetkiä, jolloin kumpikin joukkue hyökkäsi epäorganisoidusti ja alivoimaisena.
Steelers
Steelersillä on edessään aikalisän paikka. Kun käsitellään pelitapaa kokonaisuutena -yksinkertaistettuna - joukkueen tulee tietää millaiseksi se haluaa otteluiden muodostuvan, miten se pyrkii rakentamaan maalipaikkansa ja miten se haluaa estää vastustajaa rakentamasta maalipaikkoja. Jos joukkue kykenee vielä oman pelitapansa sisällä hieman muokkaamaan peliään vastustajasta riippuen - tämä on erityisen tärkeää keskikastin ja sitä alemman kategorian joukkueille - voidaan puhua siitä, että se pelillinen työkalupakki on kasassa.
Steelers ryhmittyi ottelussa laajasti käytettyyn W/puoltava 2-2-1 -karvaukseen, jossa oikea laita pelaa 2-3 metriä keskiviivan yläpuolella, vasen laitahyökkääjä noin keskiviivalla, sentterillä on laaja keskustavastuu ja vasen puolustaja pyrkii estämään syöttöjä Steelersin maalista katsottuna vasempaan kulmaan ja/tai hakee riistoja etupuolelleen.
Kuva 2: Perinteisessä W-karvauksessa oikea laitahyökkääjä pyrkii estämään erityisesti pystysyötön oikealta puolelta samaan laitaan, sillä ko. syöttö on muiden haastavampi katkaista. Selkeimmät riistopaikat kuvassa harmaana soikiona ja mikäli riisto onnistutaan näillä alueilla tekemään, joukkueella on hyvät aihiot vaaralliseen vastahyökkäykseen.
Steelersin karvausryhmityksen toteutus ei ollut onnistunut. Se ei onnistunut saamaan riistoja vastahyökkäyspeliä ajatellen hyviin paikkoihin eikä toisaalta kyennyt estämään SalBaa pääsemästä syvälle Steelersin puolustusalueelle (toim. huom. Syvään pääsee _aina_. Kyse hyökkäävällä joukkueella siitä, mitä mahdollisuuksia pallon saavalla pelaajalla on jatkopeliin. SalBa on tässä kehittynyt). Steelers pelaa erittäin pienenä ja tiiviisti 2-1-2 -ryhmityksessä kun pallo on heidän maalinsa takana. Tämä ei ole varsinaisesti minkäänlainen ongelma, mutta Salibandyliigassa on erittäin vaikea rakentaa vaarallisia vastahyökkäyksiä niin syvästä ryhmityksestä tilanteenvaihtohetkellä - riistoja pitäisi saada myös karvauspelin tuottamana.
Erityistä huomiota herätti, että Steelersin oikeat laitahyökkääjät eivät kyenneet estämään SalBaa pelaamasta pitkää syöttöä Steelersin maalilta katsottuna oikeaan laitaan. SalBa ei edes mitenkään erityisen täsmällisesti tuottanut vaikeita valintatilanteita Steelersin oikeille laitahyökkääjille. Kyseessä on perinteisen W-karvauksen kannalta olennainen yksityiskohta, sillä ko. laitaan on vaikea tuottaa säännönmukaisesti riistopaikkoja. Lisäksi se tuottaa herkästi sentterille alueellisia alivoimatilanteita.
Videopätkässä Steelersin oikea laitahyökkääjä ei onnistu suojelemaan omaa laitaansa, vaan pitkä syöttö SalBan puolustajalta syvälle menee läpi. Ko. syöttö on vaarallinen perinteistä W-karvausta vastaan.
Steelers siirtyi muutaman kerran ottelun aikana korkeaan prässiin (työntö), mutta joukkue toteutti sen yleisesti vain kolmella pelaajalla. Vaikka tämä jättää luonnollisesti varmistavaan rooliin yhden pelaajan enemmän, se tekee prässin purkamisesta myös monin verroin helpompaa. Yleisesti tuloksena on vain viisikon etäisyyksien kasvaminen ja epäorganisoitunut hetki. Mikäli korkeaan prässiin ei osata / haluta tuoda neljää pelaajaa, se mahdollisesti kannattaisi jättää tekemättä kokonaan. SalBaa parempi joukkue rankaisee näistä epäyhtenäisistä prässeistä kovalla prosentilla.
Steelersin hyökkäyspelin organisointi oli kuitenkin itselleni se kiinnostavin seurattava asia. Joukkue vahvistui kesän aikana ja siltä löytyy riveistään hyökkäyssuuntaan erittäin laadukkaita pelaajia (Ville Lastikka, Nico Jonaesson, Iiro Nurminen, Heikki Hätönen jne.). Puolustajien pallollinen osaaminen ei ehkä ole ihan vastaavaa luokkaa, mutta varsin riittävä joka tapauksessa. Joukkueen hyökkäyspelin organisointi oli kuitenkin tässä SalBa-ottelussa heikkoa, eikä se kyennyt rakentamaan systemaattisesti laadukkaita suoria tai pitkiä hyökkäyksiä oikeastaan missään vaiheessa. Joukkueen puolustusalueen hyökkäyspelissä erottui käytännössä kaksi mallia, mitä joukkue yritti useampaan kertaan toteuttaa, pakki-sentteri -koukkaus ("ongenkoukku") sekä sentterin alakolmiosta pienestä esiliikkeestä tekemä viistosyöttö (usein ilmassa) toiseen laitaan. Ensin mainittua ei säännönmukaisesti käytetty.
Tämän lähdön perusajatusta en tavoittanut. Toki tässä tapauksessa keskialue ylitetään yksinkertaisesti, mutta sillä on vaikea saavuttaa mitään. Kun vastustajaa ei ennen viistosyöttöä liikutettu juuri lainkaan, ei syötön mahdollisesti vastaanottava pelaaja saa sitä mihinkään laadukkaaseen tilaan. Pallo toisin sanoen kyllä toimitetaan hyökkäysalueelle, mutta jatkopelaaminen on hyvin vaikeaa. Lisäksi viisikon etäisyydet toisistaan kasvavat.
Samanhenkinen malli hieman myöhemmin.
Käytimme TPS:n kanssa ajoittain yhtenä murtautumismallina ns. pakki-siipivaihtoa, jossa hieman sama idea (klippi kaudelta 11-12). Siinä kuitenkin oleellista, että vastustajan prässitaso on korkeampi ja että painottomalle laidalle tehdään tilaa. Matalan prässitason karvausta vastaan ko. toimenpide on melko toiverikas ratkaisu.
Steelersin hyökkäyspelin organisointi ei tällä hetkellä mahdollista joukkueen huippuyksilöiden vahvuuksien esilletuloa. Mikäli joukkue mielisi rankoa vastustajiaan vastahyökkäyksistä, sen tulisi viilata karvaus- ja puolustuspeliään ja selkeyttää mihin joukkue haluaa riistomahdollisuuksia rakentaa. Maalivahtien jatkuva vaihtelusirkus ja epäsuora syyllistäminen tuskin tuottaa positiivista lopputulosta. Tässä pelissä torjuntavuoron saanut Pasi Järvinen kaiken lisäksi käytännössä piti joukkuettaan pystyssä erityisesti toisen erän lopussa.
Yhteenveto
Jumbofinaali meni ansaitusti SalBalle. Se oli merkittävästi parempi ja yhtenäisempi joukkue ottelussa ja erityisesti sen hyökkäyspelissä on nähtävissä positiivista kehitystä, kuten pitääkin silloin kun joukkueen runko on säilynyt ja valmennus aloittaa toisen kautensa. Steelersillä sen sijaan on pohdittavaa. Joukkue on vahvistunut viime kaudesta, mutta sen pelaaminen ei ole käytännössä kehittynyt. Joukkueen jatko-ohjelma on haastava ja erityisesti hyökkäyspelissä ei ole mitään viitteitä monipuolisista rakenteista. Joukkueen valmennusjohdon pitänee melko pian istua alas ja pohtia lähteäkö kylmän inhorealistiselle "matala blokki ja raasto" -linjalle, sillä hyökkäyspelin kehittäminen on pitkä, ylikautinen prosessi - se ei kelkkaa työntämällä kehity. Inhorealistisella linjallakin Steelersin tulisi löytää keinot miten saada paremmista paikoista riistoja ja sen myötä laadukkaampia vastahyökkäyksiä.
Olen viimeisen vuoden aikana keskustellut pelin kautta treenaamisesta useaan kertaan. Lähes jokainen kerta keskustelu on päättynyt samalla tavalla: keskustelukumppani nyökyttelee ja kokee valmennustavan hyväksi, mutta todellisuudessa mikään ei arjessa muutu.
Jalkapallovalmentaja JP Savolainen kirjoitti kuluneella viikolla havainnoinnista täällä. Sen lisäksi, että Savolaisella on kyky saada myös erimieliset nyökyttelemään myötämielisesti tekstin äärellä, hän onnistuu ikuistamaan tekstiin äärimmäisen arvokkaan lauseen pelin kautta treenaamisen ymmärtämisen kannalta:
”Ajatus siitä, että havainnointi ja toiminta ovat osa samaa prosessia, antaa meille hyvän lähtökohdan ymmärtää jalkapallossa tapahtuvia suorituksia.”
Tämän selvemmin sitä ei voi sanoa. Yksinkertaisesti asia on niin, että suljetusta drillistä puuttuu täysin havainnointi. Voit harjoitella syötä-liiku-ketjua suljetussa drillissä, mutta se ei ole sama kuin pelissä tapahtuva syötä-liiku-ketju. Pelaaja oppii pelissä tehtävän syötä-liiku-ketjun vain pelitekojen ja niistä saatujen toistojen avulla. Ne ovat toistoja, joissa on laatua.
Miksi?
Koska pelissä on olemassa havainnoinnin suhteen kaikki ne tekijät, joita pelaaja joutuu päätöksen ja peliteon tehdäkseen havainnoimaan. Drillissä näin ei ole, koska siinä valmentaja on hoitanut ajattelemisen pelaajan puolesta. Siinä pelaaja suorittaa mekaanisesti rataa, jonka valmentaja on suunnitellut joutumatta pohtimaan toimintaansa suhteessa joukkuetovereihinsa, vastustajaan, peliasentoon tai vaikkapa maalivahdin sijoittumiseen. On kyettävä puhumaan toistojen laadusta, ei niiden määrästä.
Mikäli harjoitteestasi ei löydy näitä elementtejä, olet todennäköisesti suunnitellut suljetun drillin.
Tästä päästään itse aiheeseen eli pelin kautta treenaamiseen. Lähden itse siitä ajatuksesta, että saliaika tulee käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei omissa lajitreeneissä juurikaan jää aikaa harjoitteille, jotka eivät kehitä pelaajan havainnointia ja päätöksentekoa. Alkulämpöinä pelataan aluepelejä, eikä ensimmäistä 20 minuuttia tuhlata turhaan drillien hinkkaamiseen.
Monesti tässä yhteydessä kuulen vasta-argumenttina, että alkulämpödrillejä tarvitsee, jotta saa pallotatsin. Minä taas haluan kysyä, että kuinka paljon tämä asetelma on ulkoa opittua? Oletko koskaan kokeillut mitään muuta? Kuinka paljon tässä näkemyksessä on ”tuttua ja turvallista”? On helppo haluta jotain sellaista, johon on tottunut, mutta onko se aina välttämättä järkevää? Ei. Tottuuko ihminen aluepeliin alkulämpönä? Varmasti.
Mikäli puhumme neljä kertaa viikossa treenaavasta joukkueesta, alkulämpödrillit vievät pelkästään viikossa vähintään tunnin yhteistä harjoitusaikaa. Tuntuu absurdilta, että monessa paikassa valitetaan lyhyitä saliaikoja, mutta samaan aikaan heitetään viikossa yhden vuoron verran tehokasta oppimisaikaa hukkaan.
Millainen sitten on suljettu drilli? Se on käytännössä aina sellainen treeni, jonka sinä valmentajana olet piirtänyt alusta loppuun jättämättä tilaa pelaajan omille ratkaisuille. Olkoonkin, että piirtämäsi kaltainen tilanne voi tulla eteen pelissä, se ei ole silti pelin kautta treenaamista. Jos pidät näistä treeneistä, lisää niihin edes yksi vapaasti puolustava puolustaja, jolloin suorittavalla pelaajalla on jo jotain pelinomaista havainnoitavaa harjoituksessa.
Olen myös törmännyt naureskeluun, ”ettei aina voi vain pistää palloa keskelle ja pelata”. Ei toki voikaan, eikä kukaan sellaista esitäkään. Pelin kautta voi treenata pelin eri osa alueita erilaisilla aluepeleillä, rondoilla ja pienpeleillä, joista voi lopuksi siirtyä koko kentän 5v5 pelaamiseen. Näiden pelimuotojen suunnitteleminen ei ole helppoa, mutta vastapainoksi ne antavat rajattomat mahdollisuudet erilaisten pelien keksimiseen ja pelaajien kehittämiseen. Niiden pohjalta voi kehitellä alkulämmöiksi soveltuvia harjoitteita kuin myös taktisesti spesifejä harjoitteita joukkueen pelitapaa ajatellen.
3+2v3: yksi esimerkki hyökkäysalueen hyökkäyspelin rakenteiden harjoittelusta. Aluepelissä harjoitellaan syvätuen tekoa ja painottoman laidan sijoittumista. Viivatuella ja painottomalla laidalla omat alueet, joille ei muilla ole asiaa. Puolustavat pelaajat pyrkivät tekemään riiston jälkeen maalin keskialueella oleviin maaleihin, jolloin harjoitukseen saadaan mukaan myös negatiivinen tilanteenvaihto.
Kenties kaikkien lempilapsi on argumentti siitä, että drillejä tarvitsee, jotta pelaajan tekniikka kehittyy. Varmasti kehittyy, mutta miten drillissä opittu tekniikka on siirrettävissä tilanteeseen, jossa pitäisi samaan aikaan ottaa huomioon monta muutakin asiaa? Ei mitenkään. Se pitää integroida pelitilanteeseen uudelleen ja uudella tavalla, koska kyse on täysin eri suorituksesta.
Sitä tekniikkaa jota ihannoimme ja jota haluamme täydellisten pelaajien jäljittelevän, ei ole olemassakaan. Tekniikka voi todellisuudessa olla millaista tahansa, kunhan se on sopeutettu pelitilanteeseen ja se edistää peliä. On loogisempaa treenata tekniikka jo valmiiksi pelin sisään, jolloin yksi siirtovaihe jää kokonaan välistä. Kuten alussa Savolainen kirjoittaa, havainnointi ja toiminta ovat osa samaa prosessia.
Toimimme arjessa paljon sen varassa, mitä olemme joskus oppineet. Ymmärrän kyllä, ettei metodien uusimista koeta tarpeelliseksi ja vanhassa on helppo roikkua. Uskon kuitenkin, että lopulta meistä jokainen haluaa antaa pelaajillemme mahdollisimman hyvät eväät tulevaisuuteen. Kyse on lopulta vain siitä, että teetkö niin, vai heitätkö aikaa hukkaan?
Salibandy noussut todella nopeassa tahdissa yliopistojen hikijumpasta merkittäväksi lajiksi. Kasvun myötä kilpasalibandyn ohella laji on asemoinut itsensä vahvasti niin nuorten, kuin sekä varttuneempien vahvaksi liikuttajaksi. Lajin nousun myötä myös infrastruktuuri, pelaajakehitys, sekä valmennuskoulutus ovat ottaneet merkittäviä askeleita eteenpäin.
Siinä missä laji on pikkuhiljaa noussut urheiluna ja harrastuksena kansallisten lajiemme eturintamaan, täysin samaa huomiota ei voida tehdä lajin parissa käydystä julkisesta keskustelusta. Pelistä kyllä ansiokkaasti ja vaivoja säästelemättä uutisoidaan tapahtumien, tulosten ja eri ilmiöiden osalta. Spesifimpi keskustelu itse pelin sisällöstä on sen sijaan jäänyt sangen vähäiseksi. Tiivistetysti sanottuna lajimme kaipaa pariinsa enemmän puhetta pelistä ja sen harjoittelemisesta.
Viime aikoina salibandyn saralla olemme saaneet lukea kaksi erinomaista kirjoitusta. Ensin Antti Hänninen kirjoitti blogissamme (http://complexfloorball.blogs.com/my-blog/2017/09/index.html)tekniikasta, sen käsitteellistämisestä ja sen harjoittelusta Viime viikolla Perttu Kytöhonka kirjoitti Pääkallo.fi -sivustolle (http://paakallo.fi/2017/10/blogi-kurkistus-pelitavan-rakentamisen-maailmaan/ )ansiokkaasti pelitavan rakentamisesta ja sen harjoittelemisen prosessista. Edellämainittujen, ansiokkaiden kirjoitusten arvoa ei mitata vain niiden merkityksestä lajikulttuurille ja pelikeskustelulle. Myös niiden merkitys keskustelunavauksena ja ajatustenvaihdon jalkauttamisessa on suuri.
Ajatustenvaihto ja keskustelu kollegoiden ja aktiivien kanssa vähintään yli seurarajojen on korostuneessa asemassa mitä tulee lajin kehitykseen. Siinä missä joukkueen toiminta on kollektiivista, sitä on valmentajien välinen yhteistyö - mikäli korulauseet ja maljapuheet lajin yhteisestä hyvästä pitävät paikkaansa myös arkitekemisen piirissä. Luonnollisesti lukuisia keskusteluita käydään päivittäin halleilla ja saleissa, mutta aikakautemme tarjoaa mitä parhaimmat mahdollisuudet entistä laajemmalle keskustelulle. Oma blogisivustomme on saanut alkunsa nimenomaan valmennuskollegoiden välisestä keskustelusta, jota on käyty muualla kuin fyysisesti kasvotusten. Tämän merkitystä omalle valmennusprosessilleni on vaikea olla korostamatta.
Joukkueen harjoittelu
“It takes time to create excellence. If it could be done quickly, more people would do it”.
- John Wooden
Niin hyvin kuin pelipäivä on juhlapäivä - teesi elääkin ja voi hyvin, tapahtuu joukkueen toiminta arjessa, harjoituksissa. Teknis-taktisten asioden lisäksi harjoituksissa luodaan myös merkityksiä ja usein julkisessa keskustelussa mainittuja arvoja. Miksi teemme asiat juuri näin, miksi jokainen tervehtii jokaista kätellen ja silmiin katsoen, miksi lämmittelemme yhdessä ja niin edelleen.
Kollektiivisen pelitavan luominen ja sen harjoitteleminen on aikaisempia kirjoituksiamme myötäillen kompleksia toimintaa, jossa moni asia vaikuttaa moneen. Kun huomioon otetaan vielä aikaresurssin niukkuus, nousee jokaisen harjoituksen rakenne ja sen tavoite merkittävään asemaan. Kun lasketaan yhteen käytössä oleva yhteinen aika, on vaikea kokea sen äärellä yltäkylläisyyttä. Mitä harjoitellaan, mitä periaatetta työstetään, sekä mitä alaotsikoita (sub-principles) harjoituksen pääteeman alle halutaan sijoittaa. Tiivistäen, olennaisia kysymyksiä ovat mitä ja mitä harjoittelemme, miten harjoittelemme, sekä mitä laatutekijöitä tiettyyn harjoitukseen haluamme.
Kauden mittaan joukkeen ollessa tietyllä tapaa jatkuvassa akuutissa kriisissä, on onnistuttava poimimaan pelistä kulloisetkin ongelmatiikat, sekä kyettävä pureutumaan näihin osa-alueisiin spesifillä harjoittelulla. Sellaisella, joka kykenisi mahdollisimman suuren siirtovaikutuksen myötä parantamaan joukkueen kollektiivista pelaamista. Me valmentajat tapaamme usein nostaa etenkin hävityn pelin jälkeen yksittäisiä syitä huonolle tulokselle: “syötöt olivat huonoja”, “pallo ei mennyt maaliin, (miksi maali ei synny??)”, “jäähy/jäähyt muuttivat pelin kulkua”, “sorruimme henkilökohtaisiin virheisiin” tai oma suosikkini “jäimme fysiikassa jälkeen”. Kun puhumme kompleksista invaasiopelistä, on hieman väkivaltaista tehdä ottelusta johtopäätöksiä yksittäisiin syihin vedoten. Ensimmäisten, primitiivisesti tehtyjen huomioiden jälkeen, nousevat esiin tärkeinä jatkokysymykset liittyen kollektiiviseen peliin, viisikon rakenteisiin, tarvittaviin pelaamisen tukitoimiin ja niin edelleen.
Harjoitusesimerkki
Peräänkuuluttaessani aiemmin tekstissä enemmän konkreettista ja spesifiä pelipuhetta, nostan tässä kirjoituksessa julkisesti esimerkkinä oman joukkueeni viime viikon keskiviikon harjoituksesta. Alustan tätä tarkentamalla, että valmennan tällä hetkellä Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Iron Marmots Davos-Klosters - nimistä joukkuetta.
Harjoituksemme pääteema oli hyökkäyspelaamisessa ja tässä viitekehyksessä oman päämme hitaassa hyökkäyspelaamisessa. Erityisest keskityimme ensimmäisen prässinlinjan murtamiseen. Perustelu tälle on siinä, että olemme kohdanneet tällä osa-alueella suuria ongelmia, jotka ovat johtaneet suureen määrään päästettyjä maaleja negatiivisten transitioiden kautta.
Harjoitusten ajankohta keskiviikko 11.10.2017 klo 20.45 - 22.00. Harjoitusten osallistujamäärä oli 18 kenttäpelaajaa, sekä erinäisten syiden vuoksi käytössämme oli tässä harjotuksessa 1 maalivahti.
Alkulämmittely 10 min
Aktivoivat alkulämmittelyt
4+1 v 4
Harjoituksen kulku
4v4 aluepeli, jossa pallon omaavalla joukkueella käytössä viides pelaaja
Peliaika: 3x 4 minuuttia 2 minuutin tauoilla
40 s mittaiset vaihdot
Pelialue 80% kentän pinta-alasta, ison maalialueen rajat toimivat takarajoina. Leveyssuunnassa käytössä koko kenttä
Lähtötilanne pallolla sama, joka oman pään hitaassa lähdössä
Puolustava joukkue 2-2 - asetelmaan, joka on mallintaa prässipelaamistamme
Pallollisen joukkueen pyrkimys on hallita palloa, tuottamalla pelimalliimme tuet, sekä etäisyydet
Puolustavan joukkueen tavoitteena riistää pallo, jonka jälkeen jokeripelaajan puolelleen saadessaan se pyrkii mahdollisimman nopeasti organisoitumaan ja muodostamaan hyökkäyspelaamisen rakenteet tuomalla tarvittavat tuet ja etäisyydet
Harjoituksen tavoitteet ja laatutekijät
Harjoituksen pääperiaate on hitaan hyökkäyksen lähtötilannetta mallintamalla pyrkiä rakennusvaiheessa tuottamaan prässin murtamiseen, jotta pallo kyettäisiin pelaamaan vastustajan alueelle. Kun on päästy kentän toiselle puolelle, on tarkoitus tuet tuoden jälleen kyetä pelaamaan pallo vastakkaiselle puolelle.
Pallollisen joukkueen alaperiaatteita ovat murtovaiheen tarvittavat tukitoimet, jotta pallolliselle pelaajalle kyetään tarjoamaan tukitoimet ja sitä kautta hän kykenee tekemään peilä edistävän salibandyteon. Oikeat etäisyydet, sekä pallottomien pelaajien vartalon asento ja sijainti ovat tässä harjoituksessa avaintekijöitä.
Pallottoman joukkueen pääperiaatteena on hyökkäyksen häiritseminen / estäminen säilyttämällä oikeat etäisyydet ja tätä kautta pyrkiä pallonriistoon. Pallottomassa pelaamisessa ensimmäisen tason pelaajille tärkeitä laatutekijöitä ovat palloon kohdistuva paine ja sen “nykivä” liike. Toisen tason pelaajille merkittäviä laatutekijöitä ovat oikean etäisyyden säilyttäminen, sekä kyky irrota omalta paikaltaan kohti pallonriistoa.
Lisäksi pallottomalle joukkueelle olennainen päätehtävä on pallonriiston jälkeen kyetä organisoitumaan mahdollisimman nopeasti, niin että tarjolla ovat tarvittavat tuet ja oikeat etäisyydet
3v2 -> 3v1
Harjoituksen kulku:
Lähtö keskeltä, josta syöttö jommalle kummalle siivelle
Hyökkääjistä 2 siirtyy puolustajien jonoon.
Harjoituksen kesto 2x 4 min
Harjoituksen laatutekijät
Siivessä olevan pelaajan peliasento ja sivuttaissuuntaisen liikkeen malli
Tukitoimet pallolliselle pelaajalle
Kolmannen miehen sijainti suhteessa palloon ja tilaan → ei saisi karata syöttövarjoon
Puolustavien pelaajien paine palloon ja ohjaaminen
Hyökkäävän joukkueen alle pelaamisen seuraaminen → kaksi puolustavaa ei pelaisi samaa pallollista, vaan kommunikointi ja roolien jako
Tämän päivän harjoituksessa “normit veskalämmöt” korvasi 3vs2 → 3vs1 - maalintekoharjoitus. Maalintekoharjoitus oli linjassa päivän pääteeman kanssa, joten myös tässä harjoituksessa avauspelaamisen rakennetta mallintaen pyrimme ensin murtamaan yhden linjan 3vs2 -asetelmassa, jonka jälkeen tulee maalintekoon pyrkivä suoritus. Harjoituksen pääperiaate on ratkaista tämä miesylivoimainen tilanne pitäen avauspelaamisen periaatteet mukana, sen sijaan, että pyrittäisiin oikomaan maalintekoon liian pystysuuntaisen pelaamisen kautta.
Linjan murtamisen ja maalintekoon pyrkimisen lisäksi harjoitus tarjoaa myös puolustaville pelaajille, sekä maalivahdille valintatilanteita.. Näin ollen emme harjoittele maalintekoa tyhjään kenttään paineettomassa tilassa, vaan keskitymme myös maalineton tukitoimiin, sekä puolustavien pelaajien valintoihin tilanteen estämiseksi/ maalinteon häiritsemiseksi.
4-4 Pallonhallinta - ja transitiopeli
Harjoituksen kulku:
4-4 yhteen päätyyn
Kentän ala 75%
40s vaihot pillistä
Peliaika 3x4 minuuttia 3 minuutin tauoilla
Harjoituksen periaatteet ja laatutekijät
Pallolla oleva joukkue pyrkii aiempien harjotusten mukaisesti pelimallin mukaisesti murtamaan vastustajan karvauksen ensimmäisen linjan ja sitä kautta edetä maalipaikkaan. Laatutekijöinä harjoituksessa on tarjota pallolliselle pelaajalle tuki, oikeat etäisyydet, sekä vartalon asennot.
Saadessaan pallon, puolustavan joukkueen tulee pelata paineen alta itsensä pois ja se saa kolmen keskinäisen syötön jälkeen itselleen hyökkäysvuoron. Tämä kolmen syötön sääntö sinänsä on hieman geneerinen, mutta se hyökkäysvuoron saamisen edellytyksenä kutsuu puoleensa pallonhallinnan organisoinnin tarvitsemia tukitoimia.
5vs5 -peliosio
Aiempien harjoitteiden tuominen 5v5-pelaamisen kontekstiin. Yhden maalivahdin läsnäolo harjoituksessa luonnollisesti vaikutti tämän harjoitusosion sisältöön Tämän vuoksi 5v5-pelissä maalivahtia vastaan pelannut joukkue pelasi ns. perinteistä salibandya, kun taas tyhjään maaliin pelaava viisikko pyrki enemmän pallonhallintaan ja pitkän hyökkäyksen luomiseen. Tämä asetelma ei toki ole ideaali, sillä pallonhallinta ei ole itseisarvo. Toisaalta tyhjään maaliin pelaamisen tuoma rajoite tuo viisikolle hieman erilaisia, pelaamisen rauhoittamista hyödyntäviä tavoitteita, joita pelimme myös on kaivannut. .
Ote harjoitusviikon lauantain ottelusta Unihockey Basel Regiota vastaan.
Yllä avattu harjoitusesimerkki on painotuksia lukuunottamatta rakenteeltaan joukkueellemme hyvin tyypillinen harjoitus. Jokaisen harjoituksen lähtökohta on siinä, että pyrimme harjoitusten eri osioihin tuomaan mahdollisimman paljon harjoituksen pääteeman mukaisia pelitilanteita, joissa olennaiseen rooliin nousevat havainnointi ja niiden perusteella salibandytoimien tekeminen. Siinä missä itse peli sisältää jatkuvasti uusia ja muuttuvia tilanteita, pyrimme myös harjoitusten kautta valmistautumaan näihin tilanteisiin. toimimaan niiden perusteella. Itse peli sisältää jatkuvasti uusia ja muuttuvia tilanteita, joihin valmistaudumme harjoittelemalla niiden mukaisesti.
Jos joku valmentaja/pelaaja/toimija kokee harjoituksen sisällön kokonaisuudessaan tai jonkin osan siitä mieluisaksi, on tämän harjoituksen sisältö tätä kautta avointa ja julkista tietoa. Jos jollain valmentajalla herää näistä kysymyksiä, mielipiteitä tai jatkoideoita, vaihdan erittäin mieleläni ajatuksia.
Recent Comments